Roos Coacht: 7 tips tegen vakantiestress met kinderen

Roos Coacht: 7 tips tegen vakantiestress met kinderen

Jaaa, nog even en de grote vakantie staat weer voor de deur! Hebben jullie al plannen? Lekker samen weg. Even geen werk. Geen stress. Toch...?

Met kinderen hoeft dat niet altijd waar te zijn. Als ouder heb je namelijk met een hoop meer rekening te houden dan toen jullie nog geen kinderen hadden. Ik kan me onze eerste vakantie met kind nog erg goed herinneren: ik moest echt even goed schakelen omdat ik het eigenlijk tegen vond vallen. Waar was mijn rust? Het uitslapen? Het urenlang kunnen lezen? Ik moest op vakantie gaan als ouder echt even leren. Verwachtingen bijstellen. Prioriteiten stellen. Dat soort dingen. Ik geef je zeven tips zodat jij zonder al te veel stress kunt gaan genieten van die heerlijke zomer!

Voorbereiding
Wacht niet tot het laatste moment want ‘even snel alles in de koffer gooien’ is er niet bij. Natuurlijk kun je het meeste op je bestemming kopen, maar sommige dingen wil je echt gewoon meteen kunnen vinden als je het nodig hebt (de ‘lievelingsknuffel’, spenen, medicijnen etc.). Het helpt mij altijd om een checklist te maken en om al even van tevoren een koffer neer te zetten waar ik alles wat ik niet meer nodig heb alvast in kan doen.

Zoek alvast belangrijke nummers op als je naar het buitenland gaat
Je gaat ze vast niet nodig hebben, maar sinds mijn zoontje bijna out ging nadat hij op het strand in Frankrijk door een wesp werd geprikt, heb ik toch altijd het alarmnummer bij me. Dat wil je namelijk niet op zo’n moment nog op moeten zoeken!

Heb reële verwachtingen
Vakantie met kinderen ziet er gewoon anders uit dan zonder. Ook op vakantie zijn kinderen vroeg wakker, worden ze soms ziek en hebben ze driftbuien. Laat dat niet je vakantie vergallen maar geniet van wat er is!

Leg de lat niet te hoog
Je kunt wel in één keer naar Frankrijk willen rijden, een hele dag lang aan het strand willen zitten of dat museum willen bezoeken, maar het kan zijn dat dat betekent dat het héél veel stress en gehuil gaat opleveren. Zou je niet veel meer genieten als je kids heerlijk in een speeltuin spelen en jij met een boekje erbij zit? Of dat jullie met z’n allen lol maken in het zwembad? Ik wil niet zeggen dat jij al je wensen op moet geven hoor, absoluut niet. Maar bedenk wat de kinderen, maar ook jou, op dat moment het gelukkigst maakt en of dat haalbaar is.

Neem voldoende troostspullen mee
Als er dingen zijn waarvan je weet dat je kind er aan verknocht is, wat troostend werkt of waar het niet zonder kan: neem het mee. Vakantie is iets anders dan het gewone leven. En alhoewel het heel erg leuk is, is het vaak ook spannend voor kinderen. Bekende dingen van thuis zijn nodig (je kunt ook denken aan hun eigen kussen, een bekend voorleesboek of het fotootje wat op hun kamer hangt). Mijn vader, de schat, is ooit vier uur op en neer gereden voor het knuffeltje van mijn broertje. Gelukkig zaten we in Zeeland... ;-)

Vanaf een jaar of vier: check of er kinderen zijn
Vanaf een jaar of vier hebben de meeste kinderen het vooral naar hun zin als er leeftijdsgenootjes zijn. Het zijn sociale wezentjes aan het worden en ze willen graag interactie, en dan het liefst met andere kinderen. Doe jezelf en je kind een plezier en zorg dat er ergens andere kinderen te vinden zijn. Geen camping voor hoogbejaarden dus of een spa met alleen volwassenen. Tuurlijk kan een kind dat handelen, maar als je niet twee weken lang zelf het enige entertainment wilt verzorgen, is dit een hele goede oplossing!

Wees flexibel
Ook deze geldt eigenlijk niet alleen voor de vakantie. Als jullie toevallig door de kleine druif erg slecht geslapen hebben en je had hele wilde plannen voor de dag erop: go with the flow! Dan dus maar een andere keer. Als je zelf erg star vasthoudt aan een planning, zal dat met kinderen regelmatig tegenvallen. Mijn ervaring is dat, zeker hele jonge kinderen, zich niet altijd in een planning laten vatten. En hoe relaxter jij daarmee om kunt gaan, hoe gelukkiger iedereen is.

Fijne vakantie allemaal!

Lees ook de vorige edities van Roos Coacht!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Barbamammie79

  Inderdaad: Go with the flow.....

  Goed artikel!

  Het is zo afgezaagd, maar zo waar: Als je kinderen het leuk hebben, heb je het zelf ook leuk... Dus zeker bij kleine kinderen begint daar de basis van een leuke vakantie....

  En het ene kind is natuurlijk het andere niet, maar je kent je eigen kinderen het beste toch?

  Ik wens trouwens bij deze iedereen een heerlijke zomervakantie toe!!

  Wij gaan helaas niet weg deze zomer.... Ben bijna 40 weken nu en zie het effe niet zitten.... Dus lekker dagjes weg voor de oudsten en de vakantie in de herfstvakantie is al geboekt... Zo zin in!!

 • irenedee

  Toen mijn oudste jongen bijna 2 was, waren we naar Curaçao gegaan. Mijn toenmalige man en ik wilden voor de salsa muziek gaan en daar veel dansen. Maar lekker een avondje naar Mambo beach voor een live optreden van een salsa band en de hele nacht dansen zat er voor ons niet meer in... Wat mij toen het meest tegenviel was dat mijn zoon haast niets at of dronk. Dus moest ik hem noodgedwongen gekookt mineraalwater met opvolg-/dreumesen geven en maakte ik er ook pap van, met een soort Brinta. Hij had maar een enkele keer gepoept in die 12 dagen tijd, maar sliep vroeger dan thuis in (jetlag?). Oh ja, en een dag of wat na thuiskomst hakte inderdaad de jetlag er flink in bij dat ventje! Heel lang was hij ontroostbaar en brulde alles bij elkaar...! Ik had ergens wel spijt van dat we zo nodig die verre reis wilden maken. En dat vanwege de salsa passie die mijn ex man en ik samen deelden. Lesje wat ik geleerd heb: meer rekening houden met behoeften van mijn kleintje. En inderdaad: go with the flow !!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50