Juf Faya - Gastblog door Fajah Lourens

Juf Faya - Gastblog door Fajah Lourens
  • in Moeder
  • 1
  • 6534
  • 24/09/2018

Toen Irem nog naar de lagere school ging en ik vol in de opbouw van mijn carrière zat, hielp ik nooit mee op school. Ik heb mij daar wel eens schuldig over gevoeld. Ze moest vaak naar de oppasmoeder. Niet alleen na school, maar ook voor school. Nu heb ik gelukkig meer tijd om betrokken te zijn.

Oefenjuf

De school waar mijn zoon op zit telt maar 80 kinderen en daarom deed groep 7 ook mee aan de eindmusical afgelopen schooljaar. Ik had mij opgegeven als oefenjuf en dat heb ik geweten. Wat ik bij Irem nooit heb kunnen doen, heb ik nu dubbel en dwars ingehaald.  De bedoeling was dat ik de kinderen zou helpen met acteerlessen, maar al snel kwam ik erachter dat het onderdeel tekst leren ook extra aandacht nodig had.  Per groepje van drie, ben ik begonnen met het instuderen van de teksten, ondertussen kwamen we nog een speler te kort, dus besloot ik mee te doen. Ik speelde mevrouw Gajes, een iets wat dikke mevrouw uit een asociale familie. 

Acteertips

Het is één van de leukste ervaringen van het jaar geweest. Wat zag ik Shai genieten van het feit dat ik nu Juf Faya werd genoemd en twee keer per week te vinden was in de klas. De kinderen hadden heel veel oor naar mijn acteertips en hoe meer ik alle rollen overdreven voordeed hoe meer de kinderen ook uit hun comfortzone durfde te komen.  Het was zo ontzettend mooi om te zien dat er allemaal kleine acteurtjes tevoorschijn kwamen. Het viel me op dat kinderen al continu tegen zichzelf zeggen: “Ik kan het niet” als ze even hun tekst vergeten. Ik heb er echt een dagtaak van gemaakt om ze te leren dat ze het wel kunnen en vooral moeten zeggen ik kan het wel!  

Drie soorten kinderen

Op een gegeven moment ontdekte ik drie verschillende soorten kinderen in de groep. Kinderen die heel graag wilde, kinderen die er zo snel mogelijk vanaf wilden zijn en kinderen die heel gemotiveerd waren. De kinderen die wat onzekerder waren werden dat nog meer als je ze naar afloop een aanwijzing gaf. Die kinderen gaf ik alleen maar complimenten en dat zorgde ervoor dat ze gingen stralen. Dan had je de groep die het niet leuk vond en blij was als het voorbij was toen ik door had wie dat waren, heb ik voor hen mijn verwachtingspatroon aangepast. Dan was er nog een groep, dit was het kleinste groepje. Dit groepje pakte al mijn aanwijzingen op en wilde zelfs meer. Ik heb zelfs thuis nog door geoefend met een kind. Deze kinderen hadden echt talent! Je zag ze met de week meer ontwikkelen en groeien in hun rol. Een van die kinderen is een lilliputter. Ik kon het niet laten hem extra veren in zijn kont te steken en wat was het geweldig om hem te zien stralen. Hij pakte elke tip om zijn spel te verbeteren op en straalde tijdens de show. Ik zal de smile op zijn gezicht nooit meer vergeten toen ik zei: “Jij wilt vast acteur worden later, wat ben je goed zeg!”. 

Andere aanpak

Ik weet dat het zaadje bij hem nu is gepland en dat hij die opmerking niet meer zal vergeten. Als kind heb ik ooit een soortgelijke opmerking gehad. Deze opmerking kreeg ik toen ik 8 jaar was en me als kind anders voelde. Het heeft mij geholpen te worden wie ik nu ben. Elk kind is anders en de een heeft een strengere aanpak nodig en duidelijke grenzen en de ander een hele motiverende en lossere aanpak.  Dit heb ik al geleerd tijdens de opvoeding van mijn eigen twee kinderen, die beide anders zijn. Ik vond het geweldig dit met verschillende andere kinderen ook nog eens mee te maken. Ik ben echt heel dankbaar dat ik heb mogen werken met deze geweldige kinderen en hierdoor mijn zoon ook zo trots heb gemaakt. De uitvoering was in jaren niet zo goed geweest, iedereen speelde de sterren van de hemel. Er is geen tekst vergeten en het groepje talenten is niet onopvallend gebleven. 

Faya 

Wat zijn jullie tips om kinderen te helpen meer in zichzelf te geloven?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Alle mama’s opgelet! Ik kom jullie vanaf heden wekelijks inspireren en motiveren. Ik zal schrijven over voeding en sporten tijdens én na je zwangerschap. Daarnaast ga ik ook leuke video’s maken. Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van loshangend vel op je buik, maar ook als het gaat om huilbaby’s of brutale pubers. Naast fitgirl ben ik namelijk ook al 18 jaar moeder. Lees al mijn artikelen hier.

Liefs Fajah Lourens

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50