Jong kind gedraagt zich beter bij strikte bedtijden

Jong kind gedraagt zich beter bij strikte bedtijden

Door je aan een strikte bedtijd voor je kind te houden, zorg je er niet alleen voor dat hij beter slaapt, maar ook dat hij zich beter gedraagt.

Je kent het vast wel: je hebt een feestje en je hebt je kind mee. Jullie lekker laat thuis want het was o zo gezellig, maar de volgende dag heb je al spijt, want met je kind is geen land mee te bezeilen. Hij jengelt, zeurt, vind niks leuk… Dat is de prijs die je moet betalen als je kind later naar bed gaat dan normaal.

Lees ook:
Geef kind een strikte bedtijd voldoende slaap

Onderzoek

Nu blijkt uit onderzoek dat jonge kinderen zich ook beter gedragen als je ze houdt aan een strikte bedtijd. Voor het onderzoek werd gekeken naar de bedtijden en gedragsproblemen van kinderen tussen de drie en zeven jaar. Bij kinderen van drie, vijf en zeven jaar die op onregelmatige tijden naar bed gingen en waarbij de ouders werd gevraagd naar hun gedrag, bleek dat er sprake was van behoorlijke gedragsproblemen. Vooral kinderen die later dan negen uur ’s avonds naar bed gingen hadden last van gedragsproblemen.

Slaap

Volgens de onderzoekers verstoort het late naar bed gaan het biologische ritme van de kinderen en daardoor wordt het fysieke en het mentale functioneren van een kind verstoort. Ook is slaap van groot belang van de ontwikkeling van de hersenen als het gaat om het gedrag. Kinderen die onregelmatige bedtijden hebben, krijgen ook minder kwalitatieve slaap en dat kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de hersenen.

Hoe laat gaat jouw kind naar bed?

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Bezigbytje

  Onze kinderen liggen iedere dag om 19 uur in bed, omdat we dat zo gewend zijn, met feestjes soms later. Ze slapen dus goed maar dat wil niet zeggen dat ze altijd lief zijn! 😂 helaas...

 • mijn~meisje

  ik denk ook een beetje dat het aan het kind ligt. Ik was altijd vrij strikt met bed tijden. Mijn dochter lag er altijd tussen 20:00 en 20:30 in. Meestal 20:00. Maar ze sliep dan ook tot 8:00 dus gewoon 12 uur per nacht. Ik vond deze tijden ideaal want dan kon ik savonds na het avond eten nog even bij mijn ouders op bezoek gaan. Nu ze naar school gaat ligt ze er om 19:30 in en is ze rond 7:00 wakker. Savonds gaan we dan niet meer weg. Die van 1,5 ligt er op dezelfde tijd in. Maar beide kids nemen we soms mee naaar feestje, etentjes etc en dan houden ze het gewoon vol. Ik heb het dan niet over wekelijk en ook niet maandelijks. Maar voor 5 a 7 keer in het jaar kan ik best een uitzondering maken. Ja de volgende dag moet ik dan zelf wel goed rekening houden met een korter lontje maar tot nu toe was dat prima te doen.

 • My-Pride-and-Joy

  Onze zoon gaat om half 10 naar bed. Van jongs af aan al zo geweest en gaat hier prima. Hij slaapt voldoende want wordt 's morgens uitgerust wakker. Zijn school begint ook pas om 9 uur dus hij kan tot 8 uur slapen.

  Hier hebben we heel bewust voor gekozen. We wilden gewoon 's avonds weg kunnen gaan en dat kan nu. Als we naar een verjaardag gaan of gewoon bij vrienden zijn dan gaan we om 11 uur weer naar huis en ligt hij maar een uurtje later op bed. De volgende dag gaat hij dan wat eerder en we hebben nergens problemen mee. Gaan we bij de tweede die onderweg is ook zo doen.

 • Soccer-Mom

  Hier 19:00 uur destijds maar als we een feestje hebben, gaan ze later naar bed. Ze zijn soms wel moe de volgende dag maar dat is ook maar een dag. Ze zijn hieraan gewend en daardoor flexibel. Ik leef liever leuk met mijn gezin dan dat alles moet wijken voor hun bedtijd.

  Enne, welk onderzoek?

 • Esther-81

  Precies, ook mijn mening! Ik denk niet dat er wordt bedoeld dat ze "gedragsproblemen" hebben als je je kind af en toe wat later naar bed doet. Maar meer als je dagelijks wisselt met de tijden. Ik heb er zelf ook leuke herinneringen aan dat mijn ouders ons meenamen naar een leuk feestje en dat ik in het weekend een half uurtje langer op mocht blijven.

 • Barbamammie79

  Mee eens!

 • Assiral

  Half 7/7 uur. Geen uitzonderingen. En mee nemen naar feestjes, no way!

 • Beebietje

  Zo doen wij het ook.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50