'Jeetje wat een dikkerd, geef jij hem slagroom?'

  • in Baby
  • 2
  • 38544
  • 31/10/2021

Als ik ergens met mijn pasgeboren baby binnenkom, is het eerste wat mensen me vragen: 'Wow jij geeft zeker slagroom?' Of ik krijg de opmerking, 'wat ziet hij er gezond uit, echt Hollands glorie!' Met andere woorden je vindt mijn baby dus dik? 

Lees ook:
Te lang foliumzuur slikken kan leiden tot obesitas kind
Vrolijke peuter Sara heeft aangeboren obesitas en weegt 30 kilo

Iedereen zegt wat anders

De meningen zijn erover verdeeld of je rond deze leeftijd, dus bij 3-4 maanden, al iets kan zeggen over teveel of te weinig gewicht. Zeker omdat ik alleen maar moedermelk geef. Op het consultatiebureau zeggen ze dat ik het nog even moet afwachten. Dat ze het vaak zien tot 3 maanden en dat de curve vaak nog bijtrekt. Mijn kleintje zit nu namelijk boven de buitenste lijn van de groeicurve. Blijkbaar zijn moedermelk baby's over het algemeen wat zwaarder dan baby's die kunstvoeding ontvangen en dan vooral in de eerste drie maanden. Het consultatiebureau maakt zich dus niet zo'n zorgen. Echter, In het ziekenhuis vroeg de kinderarts wel hoe vaak ik voedde. Bij mijn antwoord dat ik op verzoek voed en ook om te troosten, gaf ze aan dat ik daar wel voorzichtig mee moet zijn. ‘Dat doe je toch ook niet met flesvoeding, even een slokje als een baby huilt?’ was haar opmerking. Uh nee, maar ik geef toch borstvoeding?  

Angst voor overgewicht

Voor mij is het zo natuurlijk om te sussen aan de borst. Het voelt totaal tegen mijn natuur in om hem geen slokje te geven als hij overstuur is. Zijn we niet doorgeschoten in onze angst voor overgewicht? Dat we nu ook pasgeboren baby's al willen inperken met moedermelk? Ik hoor moeders soms ook tegen hun kleuter zeggen, nee lieverd 1 boterham is meer dan genoeg. Hoezo? Hij is in de groei! Grenzen stellen is denk ik belangrijk bij snoep, maar niet bij voeding. Dat brengt onnodige lading op eten en kan juist leiden tot een ingewikkelde relatie met eten. 

Dikke baby's zijn toch juist gezond?

Oudere mensen reageren vaak heel blij als ze mijn kleintje zien. ‘Jee die is gezond!’ hoor ik vaak. Blijkbaar was het vroeger wel positief om boven de curve te zitten. Voor mijn gevoel kan een baby van 3-4 maanden die alleen maar moedermelk krijgt niet te zwaar zijn. Maar je gaat toch twijfelen, als deskundigen je zeggen dat je daarmee moet uitkijken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen baby's die kunstvoeding ontvangen en te zwaar zijn verhoogd risico hebben op overgewicht op latere leeftijd, maar ook borstvoedingsbaby's dit verhoogde risico hebben. Hoe dit onderzoek is uitgevoerd is me nog niet duidelijk. 

Liefde en het goede voorbeeld

Uit meerdere bredere onderzoeken blijkt echter dat de allerbelangrijkste factor bij de ontwikkeling van overgewicht het gedrag van de ouders is. Het goeie voorbeeld geven dus. En naast biologische en genetische factoren, waar je geen invloed op hebt, spelen psychosociale oorzaken een hele grote rol. Een liefdevolle, gezonde omgeving creëren dus.  Borstvoeding geeft niet alleen voeding, maar ook vertrouwen en het gevoel van veiligheid aan een baby. Dat lijkt me toch echt wel de essentie in deze fase. Voorlopig blijf ik dus lekker voeden op verzoek!

Heb jij ervaring met een flinke baby en hoe ging dit bij jou?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    Ja natuurlijk. Mijn dochter was ook echt enorm chubby en steeg op die leeftijd steil boven de curves uit. Hollands welvaren is goed bedoeld als uitspraak :) wel hormonaal inwendig boos geweest op m’n schoonmoeder die haar ronduit “dikke brok” bleef noemen. Ze is nu 1 en is nu alweer bijgetrokken. Met BV is alles prima :)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50