“Je vakantie is bijna afgelopen, jongen,” zeg ik tegen mijn zoon. “Maandag mag je weer naar school”

“Je vakantie is bijna afgelopen, jongen,” zeg ik tegen mijn zoon. “Maandag mag je weer naar school”

“Neehee!” Hij vindt het duidelijk maar niks. Even doorvragen later ben ik erachter wat het probleem is. Hij gaat naar groep twee en daar heeft hij geen zin in. Hij heeft het afgelopen jaar namelijk gezien dat groep één een keer extra mag buiten spelen. Groep twee moet dan binnen blijven en werkjes doen en dat ziet hij helemaal niet zitten.

Speeltijd

“Maar je vindt het toch leuk om die opdrachten te doen?” Dat vindt hij ook wel, maar om daar nu zijn speeltijd voor op te geven gaat hem echt te ver. Ik probeer hem zich een grote jongen te laten voelen door te zeggen dat hij dan het grotere kind in de klas is en ik leg hem uit dat groep twee betekent dat hij bijna naar groep drie gaat, waar hij echt gaat leren lezen, maar zelfs dat help niets. Hij blijft liever klein, zodat hij extra kan buitenspelen.

Peuterspeelzaal

Mijn dochter ziet het allemaal anders. Op mijn mededeling dat ze binnenkort weer naar de peuterspeelzaal mag reageert ze met een grote lach. Ze heeft er zin in. Enthousiast probeer ik dat te gebruiken om haar te stimuleren daadwerkelijk naar de wc te gaan wanneer ze moet plassen. Ze kan het prima, dat hebben we gezien toen we haar beloonden voor iedere keer dat ze ging, maar sinds we dat verminderd hebben weigert ze.

Plasdiploma

In eerste instantie lijkt ze er wel wat voor te voelen om als grote meid naar de crèche terug te gaan. Maar wanneer we dat op een loze zondagmorgen toepassen door haar nogmaals te herinneren aan het plasdiploma wat ze op de opvang kan verdienen en haar een onderbroek aan geven plast ze die zonder commentaar onder. Wanneer ik haar wijs op het feit dat ze geplast heeft, kijkt ze naar de grond en zegt ze, totaal ongeïnteresseerd, ‘een beetje maar,’ voordat ze weer verder gaat met waar ze mee bezig was.

Luiers weer droog

Mijn zoon zal er toch aan moeten geloven volgende week. Hij is vijf en dus leerplichtig. Hij moet wel naar school. Hopelijk gaat die tegenzin over wanneer hij weer met zijn vriendjes en zijn vertrouwde juf in de klas zit. Voor mijn dochter hebben we een paar rollen snoep gekocht, waar ze er telkens één van mag hebben als ze op de wc heeft geplast. Sindsdien blijven overdag de luiers weer helemaal droog. Aan ons nu de taak om na te denken over hoe we die snoepjes weer succesvol kunnen afbouwen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Marleen is 33 jaar en moeder van een zoon (5) en dochter (3). Ze werkt 40 uur in de week en haar man zorgt dan voor de kinderen. Op Babybytes.nl zal ze af en toe verslag doen van haar leven, waarin de traditionele rolverdeling is omgedraaid.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden