'IVF in Duitsland: voor ons het gouden ei'

Wat als je een kinderwens hebt, maar in Nederland bent uitbehandeld? Durf je de stap te nemen om je mogelijkheden in het buitenland te verkennen? Deze BabyBytes-lezeres zocht haar heil in Duitsland en wil lotgenoten graag een hart onder de riem steken.

'Vijf jaar en vijf miskramen, drie puncties IVF, drie klinieken in Nederland en eentje in het Duitsland, 29 embryo’s , en vele, vele injecties verder hebben wij nu een prachtige dochter in de wieg liggen!'

Uitbehandeld

'In Nederland waren wij uitbehandeld. Tot een arts zei: "Probeer het in Duitsland. Misschien is dat jullie gouden ei. En dat was ook zo.

De moed zakt je steeds weer in je schoenen. Niet dat je daar garantie krijgt, maar het is het proberen waard. Andere medicatie, andere visie, andere artsen. Probeer de moed nog een keer bij elkaar te rapen en ga ervoor. Dit hebben wij ook gedaan en nu genieten wij van een prachtig klein meisje.'

Genieten

'En wat belangrijk is: blijf genieten tijdens het traject. Doe leuke dingen, blijf je ding doen. Verlies elkaar niet uit het oog. Het is zwaar, maar mocht het lukken, dan ben je dit snel vergeten (het is echt zo). Dus: zet hem op!'

Ben jij ook naar het buitenland gegaan voor een ivf-behandeling?

Lees ook:

Dit zijn jullie ervaringen met IVF
Bijzonder: baby via IVF geboren met drie biologische ouders

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Pluisje1983

  Wij zijn ook naar Duitsland gegaan na herhaalde miskramen. Ze kijken net even verder dan in Nederland. Helaas voor ons niet het gouden ei maar een jaar later spontaan zwanger en sinds 4 weken een prachtig wonder in ons armen

 • Leake

  Wij zijn onlangs geattendeerd op de mogelijkheid van Duitsland door onze gynaecoloog. Ik vind het lastig om te ontdekken wat ze meer doen dan in Nederland, maar zou graag meer weten.

  Voor zover ik begrepen heb bieden ze vooral extra diagnostiek aan op een aantal gebieden. Met name of je immuunsysteem wat tegenwerkt, dacht ik.

  Bij mij is het probleem waarschijnlijk gewoon leeftijd van de eitjes... In de afgelopen anderhalf jaar heb ik 3x een heel vroege miskraam gehad, bij 5,5 a 6 weken.

 • Leake

  Waarin is de vruchtbaarheidszorg in Duitsland dan anders dan in Nederland?

  Wat is er met deze lezeres gebeurd? Zou er ook een interview met een arts geplaatst kunnen worden?

  Met andere woorden: zou er iets van informatie in dit artikel kunnen staan?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50