Bijzonder: baby via IVF geboren met drie biologische ouders

Bijzonder: baby via IVF geboren met drie biologische ouders

In Griekenland is volgens artsen geschiedenis geschreven: daar is een baby geboren via een IVF-behandeling met maar liefst drie biologische ouders.

Drie ouders? Ja drie! Het jongetje dat gezond ter wereld is gekomen, is gemaakt uit zaad van de vader en de eicellen van twee verschillende vrouwen, meldt Nu.nl.

Lees ook:
Genetisch gemanipuleerde baby's eng idee?

Nieuw vorm van IVF: maternal spindle transfer

De IVF-behandeling is een nieuwe vorm van IVF en wordt maternal spindle transfer (MST) genoemd. Hierbij is een deel van het DNA van de eicel van een vrouw die genetisch een stofwisselingsziekte overdraagt, vervangen door DNA van de eicel van een tweede vrouw. Hierdoor wordt de baby geboren zonder de erfelijke ziekte.

Erfelijke aandoening van energiestofwisseling

De behandelend artsen zijn ervan overtuigd dat ze geschiedenis hebben geschreven met deze nieuwe IVF-behandeling. Het is vooral om mitochondriële aandoeningen, dit is een verzamelnaam voor alle ziekten waarbij de energiestofwisseling niet goed werkt. Voor kinderen kunnen deze aandoeningen ernstige gevolgen hebben, zo wordt de helft van de kinderen met een dergelijke ziekte niet ouder dan 10 jaar oud.

Tegenstand

Niet iedereen is enthousiast over deze nieuwe behandeling, omdat het de ethische grenzen zou overschrijden. Bovendien wordt er gepleit voor meer onderzoek naar de nadelen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50