Bijzonder: baby via IVF geboren met drie biologische ouders

Bijzonder: baby via IVF geboren met drie biologische ouders

In Griekenland is volgens artsen geschiedenis geschreven: daar is een baby geboren via een IVF-behandeling met maar liefst drie biologische ouders.

Drie ouders? Ja drie! Het jongetje dat gezond ter wereld is gekomen, is gemaakt uit zaad van de vader en de eicellen van twee verschillende vrouwen, meldt Nu.nl.

Lees ook:
Genetisch gemanipuleerde baby's eng idee?

Nieuw vorm van IVF: maternal spindle transfer

De IVF-behandeling is een nieuwe vorm van IVF en wordt maternal spindle transfer (MST) genoemd. Hierbij is een deel van het DNA van de eicel van een vrouw die genetisch een stofwisselingsziekte overdraagt, vervangen door DNA van de eicel van een tweede vrouw. Hierdoor wordt de baby geboren zonder de erfelijke ziekte.

Erfelijke aandoening van energiestofwisseling

De behandelend artsen zijn ervan overtuigd dat ze geschiedenis hebben geschreven met deze nieuwe IVF-behandeling. Het is vooral om mitochondriële aandoeningen, dit is een verzamelnaam voor alle ziekten waarbij de energiestofwisseling niet goed werkt. Voor kinderen kunnen deze aandoeningen ernstige gevolgen hebben, zo wordt de helft van de kinderen met een dergelijke ziekte niet ouder dan 10 jaar oud.

Tegenstand

Niet iedereen is enthousiast over deze nieuwe behandeling, omdat het de ethische grenzen zou overschrijden. Bovendien wordt er gepleit voor meer onderzoek naar de nadelen.

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Tinkatonka

  Zonde dat zo'n potentieel levensreddende actie niet genuanceerd wordt beschreven. Uiteraard moet er onderzoek worden gedaan naar de nadelen, maar zoals het nu is beschreven lokt het reacties op die ook te maken hebben met onbegrip!

 • Shrimp

  Ziekelijk geknutsel...bah

 • Girly.momx3

  Belachelijk! En zielig voor het kind

 • Tinkatonka

  Er is niks mis met dat kind. Het heeft evenveel chromosomen als elk ander kind. Het DNA onderzoek van dit kindje is 50% mama en 50% papa, het enige wat ze hebben gedaan is de energiefabriekjes van de cel vervangen, omdat deze altijd van de mama overerven en in dit geval ziek zijn. Die fabriekjes heten mitochondrien, en bevatten heel weinig eigen DNA. Elke cel heeft ze.

  Om iets wat je niet begrijpt als belachelijk af te doen, vind ik kort door de bocht

 • keizerswensje

  mooi om ziektes uit te sluiten en om lesbische koppels een kind te geven dat biologisch van hen beiden is maar verder dan dat mag het niet gaan. nu nog eens nagaan idd wat de nadelen zijn

 • Tinkatonka

  Dat kan dus niet. De mitochondrien zijn de energiefabriekjes van de cel maar hebben niks te maken met kern dna.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50