Invloed van schermtijd op de taalontwikkeling van jonge kinderen

Invloed van schermtijd op de taalontwikkeling van jonge kinderen

Volgens onderzoek zorgt één minuut extra schermtijd voor zeven minder ‘volwassen’ woorden, vijf minder momenten dat een kind stemgeluid maakt en zorgt het voor één interactie minder tussen ouder en kind.

Bij meer schermtijd hoorden kinderen minder volwassen woorden, maakten ze minder stemgeluiden en namen ze minder deel aan interacties met de ouder. Dit blijkt uit een Australisch onderzoek naar schermtijd van kinderen van één tot drie jaar.

Onderzoek

De studie heeft twee en een half jaar lang 220 gezinnen gevolgd. De kinderen kregen een uniek ontworpen T-shirt waarin een digitale taaldetector was bevestigd. Zo werd elk half jaar, zestien uur aan audio van het kind opgenomen. De audio-opnames werden met algoritmes geanalyseerd. Er werd gekeken naar spraaksignalen, uitgesproken woorden door de ouders, klanken van kinderen en interactieve gesprekken tussen ouder en kind.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om kinderen tussen de één en vier jaar maximaal één uur aan schermtijd te geven en kinderen jonger dan één jaar helemaal niet achter een laptop of tablet te zetten. Onderzoekers gaven aan dat schermtijd niet goed is voor het kind maar in de tijd waarin er nu geleefd wordt is het bijna niet mogelijk om geen schermen te gebruiken.

Positieve kanten

Er zitten natuurlijk ook positieve kanten aan het gebruik van schermen. Een kind kan veel leren van televisie of andere filmpjes. Er zijn een paar manieren waardoor dit gestimuleerd kan worden.

  • Interactief samen kijken is een steeds populairder aan het worden onder gezinnen. Er worden zelfs verbeteringen geconstateerd in het taalgebruik van het kind. De ouders communiceren met het kind tijdens de schermtijd.
  • Omdat het niet altijd mogelijk is om samen te kijken, zijn er ook speciale programma's. Hierbij kun je denken aan leeftijdsgerichte, educatieve programma’s zoals Nijntje (kleuren, cijfers en vormen), Bumba (cognitieve vaardigheden) en Sesamstraat (leert letters, woorden en de sociale omgang).

Het uiteindelijke advies van de onderzoekers luidt om zoveel mogelijk met je kind te blijven praten, spelen en lezen.

Lees ook:

Help, wat doe ik met schermtijd
Is (te veel) schermtijd slecht voor je baby? 

 

Beeld: Unsplash.com
Bron: jamanetwork.com,
nji.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50