Interview: mommy vlogger Saskia Weerstand beantwoordt jullie forumvragen

Interview: mommy vlogger Saskia Weerstand beantwoordt jullie forumvragen

Saskia Weerstand (31) is mommy vlogger, 3FM-dj en presentatrice van het kinderprogramma Zapplive. Ze woont met haar man Syb en zoontje Jeppe (6 maanden) in het kindvriendelijke Watergraafsmeer in Amsterdam. Zelf neust ze regelmatig rond op BabyBytes voor de nodige tips. Wij stelden haar een aantal vragen die vaak op het forum voorbij komen!

 

Voor of na twaalf weken vertellen dat je zwanger bent?

“Hangt er vanaf aan wie. Ik heb het zelf gelijk verteld aan mijn ouders en beste vriendinnen, zodat ze mij konden steunen als er iets mis zou gaan. Aan mijn ouders was dat al met zeven weken en aan vriendinnen volgens mij met negen weken. Allemaal hadden ze het totaal niet verwacht. Mijn ouders dachten dat het nog wel vijf jaar zou duren voordat wij aan kinderen zouden beginnen dus die waren helemaal in shock! Op mijn werk wilde ik het juist heel lang voor mezelf houden. Het was lekker mijn geheimpje. Uiteindelijk heb ik met zeventien weken vakantiefoto’s meegenomen naar het werk en daar zat een echofoto tussen. Ik gaf de foto’s als eerst aan het hoofd van mijn afdeling en toen ze de echo zag moest ze gelijk heel hard huilen, ze vond super leuk!”

 

Een combinatietest of NIPT laten doen of niet?

“Ik heb helemaal geen test laten doen, maar iedereen moet het helemaal zelf weten. Wij wilden het kindje ook laten komen als er iets zou zijn, maar hebben geen test gedaan omdat je na zo’n test eigenlijk nog steeds niet veel weet. We hebben besloten om het af te wachten. Met twintig weken zagen we dat alles gewoon goed ging en gingen we er vanuit dat we een gezond kindje zouden krijgen. Er zijn ook mensen die het wel graag willen weten, zodat ze zich kunnen voorbereiden”.

 

Een bevallingscursus doen of niet?

“Ja, ik heb eerst thuis een bevallingscursus gehad en daarna nog een zwangerschapsyoga cursus gevolgd. Alleen al omdat je met andere vrouwen in contact komt die ook rond dezelfde datum uitgerekend zijn, zou ik een zwangerschapscursus aanraden. Ik heb er namelijk leuke vriendinnen aan overgehouden”.

 

Natuurlijk bevallen of met pijnstilling?

“Ik wilde natuurlijk bevallen en was er ook helemaal van overtuigd dat ik dat ging doen. Ik wilde graag meemaken hoe dat ging, die oerkrachten en het vertrouwen in je eigen lijf. Uiteindelijk werd ik ingeleid en had ik na zeven uur heftige weeën nog geen ontsluiting. Toen ze zeiden dat het nog minimaal de hele nacht doorging, wist ik dat ik het niet vol zou houden. Ik kreeg toen een ruggenprik. Ik had graag moeder natuur haar gang laten gaan, maar op het moment dat je ingeleid wordt is het natuurlijke er in principe al af. Op zo’n moment moet je beslissen wat goed voor je is en ik zou diezelfde beslissing ook weer opnieuw maken”.

 

Borst- of kunstvoeding?

“Beide, ik heb zelf drie maanden volledig borstvoeding gegeven en daarna ben ik gaan afbouwen. Ik had tegen mezelf gezegd dat het mooi zou zijn als ik drie maanden vol zou houden. Ik dacht namelijk ook dat ik na die drie maanden weer zou werken. Mijn verlof duurt nu al een stukje langer, maar ik ben toch gaan afbouwen. Ik vind het ook wel relaxed om gewoon een fles te kunnen geven. En met Jeppe gaat alles hartstikke goed”.

 

 

Zelf hapjes maken of potjes?

“Ik ben nu heel fanatiek zelf hapjes aan het maken, maar ik heb ook wel de potjes gegeven. Ik kijk dan wel heel goed wat er in zit en ik kies voor pure, biologische hapjes. Jeppe vindt gelukkig echt alles lekker. Bij het eerste hapje kijkt hij zuur, maar alles gaat erin”.

 

Gebruik je een dekentje of een slaapzak?

“Tot vier maanden heeft hij een dekentje gehad en nu gebruik ik altijd een slaapzakje. Ik vind het wel een fijn idee dat hij ‘s nachts niet opeens in de kou ligt omdat hij zijn dekentje heeft afgetrapt. Ik vind het ook handig dat hij zijn slaapzakje al aan heeft als hij tijdens zijn laatste fles in slaap valt. Als het echt heel warm is, doe ik hem meestal alleen in zijn luier in de slaapzak”.

 

Op vakantie met de baby of thuisblijven?

“Haha, zoveel mogelijk op vakantie! Ik had van tevoren al gezegd dat ik met acht weken op vakantie wilde, mits alles goed ging met Jeppe en mijzelf. Iedereen verklaarde me voor gek want we zijn meteen op vliegvakantie gegaan. In Griekenland was het toen 23 graden, heerlijk voor een baby. Ik wilde zo graag even alleen zijn met mijn gezin. Als je net bevallen bent dan komt er zoveel op je af. Je krijgt kraamhulp, je ouders, je schoonouders, broers, zussen en vriendinnen willen langskomen. En dat terwijl je net een baby hebt, waar je het liefst samen met je man rustig naar wil kijken en mee wil knuffelen. Gelukkig ging alles goed en het was een hele fijne vakantie met zijn drietjes. Inmiddels zijn we al heel vaak op vakantie geweest”.

 

Werken of thuisblijfmoeder?

“Een combinatie. Ik heb een verlof van zes maanden achter de rug en had echt het gevoel alsof ik nooit meer zou willen werken. Maar na een paar werkdagen merk ik dat ik het ook wel weer leuk vind om te werken. Het moederschap verandert je wel. Voorheen was het mijn prioriteit om carrière te maken en keihard te werken, dat staat nu op een laag pitje”.

 

Co-sleeping of eigen kamertje?

“Jeppe heeft zes maanden bij ons in een co-sleeper geslapen. Toen vond ik het wel tijd worden om zijn babyperiode een beetje af te sluiten. Het is voor zijn nachtrust ook een stuk fijner om een eigen kamer te hebben. Hij wordt dan niet wakker als wij naar bed gaan of nog even tv willen kijken op onze kamer”.

 

Volg de avonturen van Saskia op Instagram en YouTube!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50