Inbakeren op een veilige manier

Inbakeren op een veilige manier
 • in Baby
 • 0
 • 847
 • 28/12/2023

Het inbakeren van een baby is een manier om je baby rustig in slaap te laten vallen. Met behulp van doeken wordt de baby van schouder tot voeten ingewikkeld. Hoe je dit op een veilige manier doet lees je hier.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is een techniek van het in doeken wikkelen van je baby. Door je baby in doeken te wikkelen, zorg je dat de bewegingsvrijheid beperkt blijft en dit helpt bij het makkelijk in slaap vallen van de baby. De doeken wikkel je van de schouders tot en met de voetjes in. Inbakeren wordt vaak gebruikt bij baby’s die onrustig slapen of veel huilen.

Waarom baker je een baby in?

Vroeger was het een gewoonte om je baby standaard in te bakeren, dat is tegenwoordig niet meer zo . Nu wordt het inbakeren van de baby vooral gebruikt als techniek om onrustige baby’s te helpen om in slaap te vallen.

Zo kan je veilig inbakeren

Het veilig inbakeren van de baby is belangrijk omdat de baby niet te veel maar ook niet te weinig bewegingsvrijheid mag hebben. Te strak inbakeren zorgt onder andere voor een slechte heup ontwikkeling en een motorische achterstand, te los inbakeren zorgt voor het omrollen van de baby. Als je de baby gaat inbakeren, moeten eerst de armpjes langs het lichaam naar beneden liggen, dan gaat het doek om de schouders van de baby heen zodat de armpjes niet uit het doek kunnen ontsnappen. Het doek moet om de benen wat losser zitten voor een gezonde heupontwikkeling en het doek moet onder de voeten vast zitten. Dit voorkomt dat de baby op zijn buik kan draaien wat onveilig is als de armpjes wel ingebakerd zijn. De baby kan zijn armen dan namelijk niet gebruiken om weer zelf terug op de rug te rollen.  

Zo voorkom je het omrollen van de baby

Het is niet veilig als je baby te veel ruimte heeft in het doek. Je baby kan dan zelf omrollen wat gevaarlijk is omdat de baby niet zelf terug kan rollen. Zo zorg je dat de baby goed is ingebakerd:

 1. Zorg dat de armen strak langs het lichaam ligt en baker de armen strak in.
 2. Zorg dat de benen niet vrij kunnen komen door het doek onder de voetjes vast te knopen.
 3. Stop de baby in een kort opgemaakt bed in en stop de baby stevig onder.

Hoe voorkom je onderontwikkelde heupjes bij het inbakeren?

Ongeveer 1 op de 50 baby’s worden geboren met een onderontwikkeld heupgewricht. Het is verstandig om hier dan ook op te letten als je van plan bent om je baby in te bakeren. Te strak inbakeren is slecht voor de heupontwikkeling. De beentjes van je baby mogen beslist niet te strak ingepakt worden. De baby moet de beentjes in een kikkerstand kunnen spreiden en volledig kunnen strekken. Als dat het geval is, is de baby goed ingewikkeld.  

Hoe ga je warmte tegen?

Je wilt natuurlijk niet dat je baby het te warm krijgt na het inbakeren en instoppen van de baby. Hier is een aantal tips:

 • Gebruik inbakerdoeken van een luchtig materiaal zoals katoen.
 • Zorg dat de slaapkamer goed geventileerd is.
 • Was de doeken een paar keer zodat het materiaal beter vocht kan opnemen en luchtiger wordt
 • Baker je baby niet in na koorts of als de baby ziek is.

Afbouwen met inbakeren

Als de baby 4 maanden is wordt aangeraden om af te bouwen met inbakeren. Bij 6 maanden wordt aangeraden om helemaal niet meer in te bakeren en te stoppen. Dat komt omdat de baby nu veel meer beweegt en de kans van omrollen groter is. Bouw het inbakeren stap voor stap af zodat de baby er aan kan wennen.

Video

In deze video kan je stap voor stap zien hoe je je baby kan inbakeren.

 

 

Heeft het inbakeren van jouw baby geholpen om beter in slaap te vallen?

Lees ook:

White noise: wat is dat? 
Is het veilig om je kindje buiten te laten slapen?

 

Bron: Inbakeren.nl & Kinderveiligheid

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50