In het weekend worden minder baby's geboren

In het weekend worden minder baby
  • in Baby
  • 8
  • 7379
  • 24/08/2017

Op welke dag werd jouw kindje geboren? Mijn eerste kwam op een vrijdag ter wereld en mijn jongste op een zaterdag. Dat laatste blijkt een uitzondering, want uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat op zaterdag en zondag minder kinderen worden geboren dan op andere dagen.

In 2016 werd er op een gemiddelde dag 471 kinderen geboren. Op vrijdag 8 juli was er een uitschieter met 610 baby’s en ook op vrijdag 16 september werden er meer dan gemiddeld geboren: 599.

Ziekenhuisbevallingen

Op zaterdag en zondag werden de minste baby’s geboren. 12,7 procent van de baby’s kwam op een zaterdag en 11,3 procent op een zondag. Vergeleken met vijftig jaar geleden was er vrijwel geen verschil in geboorten tussen week- en weekenddagen, meldt het CBS. Wat wel in die vijftig jaar is veranderd, is het aantal ziekenhuisbevallingen. Die zijn gestegen van minder dan een kwart naar meer dan 80 procent.

Seizoenen

Ook is er verschil in seizoenen. Zo werden in 2016 meer baby’s geboren in de zomer en de herfst dan in de winter en lente. Vijftig jaar geleden werden vooral in de zomermaanden baby’s geboren. Volgens het CBS heeft die verschuiving te maken met de introductie van betrouwbare anticonceptie in de jaren zeventig en tachtig. Het CBS vraagt zich af of er dan een lichte voorkeur voor een zomer- of herfstkind is ontstaan. Immers uit eerdere onderzoeken blijkt dat stellen juist een lentekind willen. Waarschijnlijk verkijken mensen zich op de tijd tussen het stoppen met anticonceptie en het zwanger worden waardoor de baby iets later dan gepland wordt geboren: in de zomer of herfst.

Op welke dag is jouw kindje geboren?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50