Houd elkaars hand vast tijdens de bevalling. De reden waarom is heel bijzonder!

Houd elkaars hand vast tijdens de bevalling. De reden waarom is heel bijzonder!

Het is altijd fijn om af en toe de hand van je geliefde vast te houden. Nu blijkt dat het vasthouden van elkaars hand tijdens een bevalling extra fijn is!

Bevallen is nu eenmaal een van de meest pijnlijke gebeurtenissen in het leven van een moeder. Je kunt de pijn natuurlijk op een aantal manieren bestrijden, maar er zijn ook een paar natuurlijke middelen die helpen. Onlangs hadden we het over masturberen tijdens de bevalling, maar als je dat een beetje te veel van het goed vindt, dan is er nog een andere manier. Uit onderzoek blijkt dat het vasthouden van de hand van een geliefde de pijn vermindert.

Lees ook:
Pijnbestrijding tijdens bevalling voor mietjes? Ja dag!

Onderzoek

Het onderzoek werd gedaan aan de universiteit van Colorado Boulder en de universiteit van Haifa. Pavel Goldstein, een postdoctoraal onderzoeker gespecialiseerd in pijn, kwam op het idee toen zijn vrouw aan het bevallen was van hun dochter. Hij kreeg het idee dat het vasthouden van haar hand de pijn die ze ervoer wat verminderde.

“Ik wilde het uittesten in het laboratorium: is het inderdaad mogelijk om pijn te verminderen als je iemand aanraakt en hoe komt dat?” vertelt hij.

Hersengolven

Voor het onderzoek werden 22 heterostellen tussen de 23 en 32 jaar bestudeerd die minstens een jaar samen waren. Zo werden er stellen samen in een kamer gezet en andere stellen werden uit elkaar gehaald en moesten apart in een kamer zitten. De stelletjes die in dezelfde kamer zaten werden ook weer verdeeld in een groep die elkaar mocht aanraken en een groep die elkaar niet mochten aanraken. De drie scenario’s werden herhaald maar kregen er een extra factor bij: de vrouw werd blootgesteld aan een milde pijn aan haar arm.

Het bleek dat de stellen die bij elkaar in een kamer zaten dezelfde hersengolven hadden. Als de vrouw pijn had, dan zorgde aanraking en nabijheid van haar partner ervoor dat de band nog sterker werd. Het kwam erop neer dat hoe meer de hersenen synchroniseerden, hoe minder pijn de vrouw voelde. Maar als de vrouw pijn had en haar partner was niet in dezelfde ruimte dan zorgde dat ervoor dat hun hersengolven niet met elkaar synchroniseerden.

Andere relaties

Goldstein benadrukte dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan om er precies achter te komen hoe het komt dat gesynchroniseerde hersengolven voor minder pijn zorgen. Ook moet er nog worden gekeken of de bevinden ook gelden voor stelletjes van dezelfde sekse of andere soorten relaties. Toch denkt hij dat meer elkaars handen vasthouden zeker geen kwaad kan!

Bron: PopSugar.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50