Hoeveel kruid- en pepernoten mag je eten als je zwanger bent?

Hoeveel kruid- en pepernoten mag je eten als je zwanger bent?

Een van de dingen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap is kaneel. Laat dat nu juist in pepernoten zitten... Maar mag je dus helemaal geen kruid- en pepernoten eten of kun je een kleine uitzondering voor deze Sinterklaas-snacks maken?

Kaneel eten als je zwanger bent, wordt afgeraden. In kaneel zit namelijk de smaakstof coumarine, die zorgt voor die typische smaak en geur van kaneel. Coumarine kan bij veelvuldig gebruik ervoor zorgen dat je bloedstolling wordt geremd maar het stofje kan ook voor leverschade zorgen.

Verschillende soorten kaneel

Gelukkig zijn er verschillende soorten kaneel. Zo zit er in Ceylon-kaneel een stuk minder coumarine. Wat lastig is dat je vaak niet op verpakkingen van producten met kaneel (denk aan ontbijtkoek, kruidnoten, pepernoten, speculaas) kunt zien welk soort kaneel erin zit.

Zelf kruid- en pepernoten maken

Dus wat je het beste kunt doen als je zwanger bent: zelf je kruid- of pepernoten maken met Ceylon-kaneel. Maar let op: dit wil niet zeggen dat je dan oneindig veel van deze Sinterklaas-lekkernijen kunt eten. Het beste is om het bij een paar kruid- en pepernoten per dag te houden. Want behalve kaneel zit er ook veel suiker in waardoor je hoge pieken en dalen kunt krijgen in je bloedsuikerspiegel. Dit is ook niet goed voor je gezondheid en je ongeboren baby.

Lees ook:

Zwanger en sushi: wat mag wel en wat niet?
Lezeressen vertellen: dit at ik als eerste na de bevalling

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


  • aliemama

    Bullshit

  • Lady-Whistledown

    Waarom wederom een bangmakerij-artikel? Zo jammer.

    Ben je zwanger? Check alsjeblieft de site van het Voedingscentrum ipv vage artikelen zonder bronvermelding op diverse fora.

  • flierefluiter

    Even opgezocht.

    Geadviseerd wordt om maximaal 1mg per 10 kilo lichaamsgewicht per dag te eten. Voor iemand van 60 kilo dus 6 mg.

    Voorbeelden van 6 milligram coumarine (in typische Hollandse producten):

    75 gram pepernoten (zo'n 35 stuks)

    3 stroopwafels

    12 speculaasjes

    9 plakken ontbijtkoek

    Eet smakelijk!

  • Lady-Whistledown

    Dit geldt voor iedereen.

  • flierefluiter

    Kan ik dus met een gerust hart verder eten, heb pas 7 plakken ontbijtkoek op vandaag 🤪

    Maargoed, ik had niet gecheckt voor wie deze hoeveelheden gelden omdat Voedingscentrum zegt dat je voedingsmiddel met kaneel prima kunt eten.

    Echt ik word gek van alles wat afgeraden wordt, en dan ook nog eens niet onderbouwd of zonder fact check.

  • flierefluiter

    Volgens het Voedingscentrum (zwangerHap) kun je prima etenswaren eten waar kaneel in verwerkt zit. Dit is weer een beetje bangmakerij voor de vaak toch al onzekere zwangeren..

    “ De onderzoeken laten zien dat er een grote hoeveelheid coumarine nodig is om aangeboren afwijkingen te veroorzaken. Deze hoeveelheid zit niet in voedingsmiddelen met kaneel. Wel zitten er grotere hoeveelheden coumarine in voedingssupplementen met kaneel,”

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50