Hoera, het is een kind!

Hoera, het is een kind!

Een jaar geleden liep ik met mijn toen 4-jarige zoontje op een rommelmarkt. Als betoverd bleef het mannetje ineens voor een kraampje staan. Het bleek een doos vol My Little Pony’s, waardoor zijn interesse was gewekt. Even later liep hij dolgelukkig met een roze exemplaar bij het kraampje vandaan en de rest van de dag liet hij aan iedereen trots zijn nieuwe speelgoed zien. Het viel mij op hoe leuk de reacties van volwassenen hierop waren. Alleen twee jongetjes van 6 jaar reageerden afkeurend. "Als je dat leuk vindt, dan ben je een meisje!’. ‘Nee hoor’, zei mijn zoontje, ‘ik ben gewoon een jongetje dat van My Little Pony houdt."

Als seksuoloog krijg ik geregeld vragen van bezorgde ouders over de ontwikkeling van hun kind. ‘Is het normaal dat mijn dochter van 3 zegt dat ze een piemeltje wil?’. ‘Moet ik mij zorgen maken als mijn zoontje van 4 zich als prinses verkleedt?’. Op zich begrijpelijk, want de laatste jaren is er veel om te doen: GENDERDYSFORIE.

Lees ook de vorige blog van Jolien:
Seks, fertiliteit en heldhaftige vrouwen

Sekse van een kind

De sekse van een kind wordt tegenwoordig vaak al tijdens de 20-weken echo vastgesteld en verwijst naar het biologische geslacht, dus of je kind het lichaam van een jongen of meisje heeft. Vanaf ongeveer 3 jaar weten kinderen zelf of ze het lijf van een jongetje of meisje hebben, maar ze denken soms nog wel dat dat later kan veranderen. Wanneer kinderen rond de 5 jaar zijn, snappen ze dat hun sekse in principe een vaststaand gegeven is. In deze periode begint ook genderidentiteit een rol te spelen, het innerlijke gevoel een jongen of meisje te zijn. Een kind dat zich dan als jongetje of meisje identificeert, zal zich doorgaans ook meer volgens die genderrol gaan gedragen en ander gedrag afwijzen. Een jongetje wil dan bijvoorbeeld vooral met auto’s spelen en geen roze kleren meer aan. Wanneer kinderen rond de 6 jaar zijn, zijn hun ideeën over hoe jongens en meisjes zich gedragen en eruitzien vaak erg zwart-wit. Maar als het goed is, komt daarna in deze opvattingen langzaamaan weer meer ruimte voor kleur.

Genderdysforie

Wanneer er sprake is van genderdysforie matchen sekse en genderidentiteit niet met elkaar. Een kind met het lichaam van een jongen voelt zich dan een meisje, en andersom. Kinderen ervaren dan vaak een naar gevoel bij hun biologische geslacht en ze gedragen zich en willen eruitzien zoals typisch verwacht wordt van de andere sekse. Ook kunnen kinderen zich soms met geen van beide geslachten identificeren (‘agender’) of geven ze aan er ‘ergens tussenin te zitten’. Omdat alle kinderen van elkaar verschillen en net even anders ontwikkelen, hoeft het niets te betekenen als ‘een meisje van 3 zegt een piemeltje te willen’ of ‘een jongen van 4 zich als prinses verkleedt’. Pas wanneer de mismatch op meerdere gebieden tot uiting komt en aanhoudend is, kan het duiden op genderdysforie en is het goed een specialist te raadplegen. In Nederland kan je hiervoor o.a. terecht bij het Kennis- en Zorgcentrum voor genderdysforie VUmc in Amsterdam en het Groninger Genderteam UMCG.

Informatie

Wil je zelf meer over dit onderwerp weten, bezoek dan de website van Transvisie of bekijk de documentaire ‘Valentijn’ van Hetty Nietsch, ‘Transgender Kids’ van Louis Theroux of het programma ‘Hij is een zij’. Niets dan lof voor de kinderen die hierin te zien zijn! Laten wij ons eigen grut vooral bijbrengen dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat jongetjes van roze kunnen houden en meisjes met auto’s mogen spelen. Want het is toch juist kleur, waardoor onze wereld zo prachtig is!

Jolien woont aan het strand, samen met haar vriend Jorn en hun zoontje Olav. Na jaren bij grote GGZ instellingen te hebben gewerkt, is ze in 2015 als GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS een eigen praktijk gestart in Bloemendaal. In haar praktijk Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt ze seksuele problematiek, angst, depressie, trauma- en stressklachten. Als seksuoloog begeleidt ze vrouwen die voor, tijdens of na een zwagerschap klachten ontwikkelen en helpt ze stellen om hun seksleven weer op de rit te krijgen.

Geïnspireerd door eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft ze columns over relaties, liefde, lust en seks.

Meer weten? Kijk op www.moveformotion.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (20) Stuur een bedankje


 • Maĭka°

  Een aantal van deze reacties geeft duidelijk weer hoe het werkt met angsten van ouders, de angst dat je kind misschien genderdysforie heeft of krijgt als het met meisjes/jongens speelgoed speelt. Wat een onzin.

  Laat kinderen lekker genieten.

  Tegenwoordig verwachten alle vrouwen, dat mannen net zoveel verantwoording hebben voor een kind als de vrouw zelf. Maar, een jongentje als kind leren dat het normaal is om voor een pop te zorgen ho maar!

  Jongentjes willen zich misschien ook kunnen identificeren met hun vader. Luiers verschonen, aankleden, met een kinderwagen lopen etc. Heeft jullie man ook genderdysforie omdat hij meehelpt met de kinderen dan?

  Nee, toch? Laat je kinderen toch gewoon spelen.

 • Nog-even!

  Niet iedereen verwacht dat. En voor mij is het de vraag of het gezond is om te verwachten dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn.... Volgens mij doe je daar een heel aantal mensen mee tekort... Laat ieder toch doen waar zijn talent ligt en niet gedwongen worden om te doen alsof hij/zij precies hetzelfde is als zijn/haar partner. Gelijkwaardigheid is wat mij betreft iets totaal anders dan eenheidsworst

 • Barbamammie79

  Voor de duidelijkheid : mijn zoon speelt gewoon met een pop.

  Die hebben we in huis. Prima.

  Mijn dochters speelden met auto's en lego. Prima.

  We kunnen hier een hele middag over praten, echt.

  Ik heb trouwens totaal geen angst.

  Ik leer mijn kinderen dat sommige dingen voor meisjes zijn en sommige voor jongens. Dat jij dat belachelijk vindt. .. prima.

  Mijn zonen zullen nooit een barbie krijgen voor hun verjaardag. En ook geen little pony.

 • Lovelyness76

  Waar maken we ons druk om .Laat ze lekker genieten.Met welk speelgoed dan ook.Die rolverdeling zou allang achterhaald moeten zijn.We leven in 2019

 • Mamabear2

  Als je met peuters of kleuters werkt, dan weet je dat het ontzettend vaak voorkomt dat jongens met meisjes dingen spelen en andersom. Dat was ook al zo toen wij klein waren. Daar hoef je dus niks extra's bij te denken. Pas tegen eind groep 2 komt het besef wat voor jongens bedoeld is en wat voor meisjes. Wat een onzin om ons verder ergens anders druk om te maken

 • Barbamammie79

  Precies. Ik maak me er ook niet druk om. Dat heb ik nooit gezegd.

 • MamaJL

  Als mijn zoontje een my little pony wil, dan mag hij die. Zoals mijn dochter een transformers auto mag, wanneer zij die leuk vindt. Ik geloof echt dat kinderen geen idee hebben van die jongens/meisjes grens en denk dat het sowieso voor ieder kind geweldig is als je papa en mama je erkennen voor wat je op dat moment verlangt.

  Overigens, dit zegt volgens mij niet dat je kind niet blij is met zijn lichaam. Volgens mij zegt het alleen dat je kind aan het ontdekken is wie hij of zij is.

 • Nox

  Helemaal mee eens, mooi gezegd ! Al dat hokjes denken is ook voor niets nodig, daar zitten ze later genoeg vast in. Ooit vertelde mijn vader dat wanneer hij klein was hij echt dat blinkend roze doosje wou...uiteindelijk kreeg hij het na lang zeuren. Hij vertelde mij dat hij niet wist waarom, maar hij wou het. Het was zo mooi. Ouders die direct zeggen dat is voor meisjes of jongens houden van hokjes denken. Dan ben je dus ook geen echte vrouw als je niet altijd mooie kleedjes of rokjes draagt en je vrouwlijkheden doet uitkomen met make up. Gekheid, die hokjes.

 • Barbamammie79

  Dus ....iedereen heeft een mening. De volwassenen die zo 'leuk' reageren.... en dus ook de 2 'afkeurende' jongetjes van 6. Ik heb ook een mening. Als mijn 5 jarige op de rommelmarkt een little pony aanwijst zeg ik: Dat is voor meisjes.

  En zijn papa zegt dat ook.

  Niet met me eens? So be it

 • Mysweetboy

  Yup..

 • Maĭka°

  My little pony is voor kinderen...

  De fabrikant heeft nooit aangegeven dat dit specifiek voor meisjes is.

 • Nog-even!

  Dat vind ik nogal een dooddoener.... We weten allemaal dat Hasbro in 1981 roze My Litte pony's bedacht om aan meisjes te verkopen. Net zo goed als He-man voor de jongensmarkt bedoeld was. Dat jongen of meisje sinds een paar jaar bijna een vies woord is, volgens sommigen, betekent niet dat daar 40 jaar geleden ook zo over werd gedach. Je kunt de geschiedenis niet veranderen en naar je hand zetten... En eerlijk is eerlijk: als jongens of meisjesspul negatief gelabeld wordt, dan geef je óók een boodschap door. Een boodschap die voor de overgrote meerderheid behoorlijk negatief kan uitpakken.... Voor al die kinderen die gewoon willen zijn zoals ze geboren zijn, maar ineens geen meisje meer mogen zijn omdat ze kìnd genoemd moet worden Dát is pas lelijk: het ontkennen van identiteit

 • Maĭka°

  @Nog even, laat kinderen toch lekker genieten.

  Ik speelde vroeger ook liever met auto's. En vond barbiepoppen en roze maar niks. En heb me nooit een jongentje gevoeld!

  Nogmaals, dat my little pony voor meisjes is, dat hebben volwassenen er maar van gemaakt.

  Maak je niet druk, als jou zoon met my little pony speelt, voelt hij zich er echt geen meisje door hoor. Als je hem aanleert dat my little pony voor meisjes is, dan gaat hij zich pas afvragen of hij een meisje is.

  En dat... Was nou juist jou angst toch?

 • Nog-even!

  Mijn jongens speelden met poppen en onze dochter speelt heerlijk met autootjes... Daar heb ik geen problemen mee....

  Ik heb alleen problemen met de ideologie die momenteel doorgedrukt wordt, waarbij de gewone patronen als verkeerd worden bestempeld en iedereen vooral moet twijfelen over zijn/haar seksualiteit... Alsof je identiteit bepaald wordt door seksualiteit.... Die seksualisering vind ik erg neerbuigend, alsof een mens niet meer is dan dat. Daarnaast vind ik de stelselmatige ontkenning van man- of vrouwzijn erg respectloos en dwingend. Als je anders denkt dan D66, wordt je als deviant gezien.... Maw: je bent alleen vrij in doen en laten als je denkt zoals voorgeschreven wordt. Díe onvrijheid en dwingerigheid heb ik grote problemen mee....

 • Barbamammie79

  Ik speelde ook met auto's. Had een skelter.

  Mijn zoon heeft ook met een pop gespeeld.

  Maar ik merk dat hier alles op 1 hoop wordt gegooid.... er worden aannames gedaan.... alsof ik het speelgoed uit de handen van mijn kinderen trek.... alsof ik een angst heb.

  Dat is niet zo.

  We hebben zonen en dochters en ja, dat is een verschil.

 • Nog-even!

  Ik las laatst een interview met twee tieners die zich hadden laten ombouwen "omdat ze dachten dat ze zich dan gelukkiger zouden voelen, want dat riep iedereen in hun omgeving...." Ze hadden er nu vreselijk spijt van....nog veel meer in de war dan ze door hun puberteit al waren.... Ook ouders die denken dat ze hun kind alle ruimte geven, kunnen daardoor sturend bezig zijn....

 • Barbamammie79

  Precies dit. Men stuurt altijd. Geen mening hebben bestaat niet.

 • Mysweetboy

  Dit dus

 • Maĭka°

  Er zijn altijd uitzonderingen. Dat is met alles. Er zijn echter ook veel transgender volwassenen die graag zo vroeg mogelijk met de transitie hadden willen beginnen, maar dit niet kregen want goed... Jullie zitten in je puberteit, waait vanzelf over. En die nu als volwassene flink in de knoop zitten omdat ze de typische vrouwelijke/mannelijke kenmerken hebben.

  Tegenwoordig moet iedereen met vermoedelijke genderdysforie eerst een uitgebreid onderzoek ondergaan voordat ze hier toestemming voor krijgen van een gespecialiseerde arts. Niks sturend.

  Een kind kan heftig ongelukkig worden als je deze beklemd om zichzelf te zijn en te doen alsof het iets is wat je als ouder wenst.

  Wil je kind met my little pony spelen en mag dat niet van jou als ouder? Dan doet hij dat toch achter je rug om? Alsof je het als kind minder leuk vind als je ouders dit niet willen. Die interesse blijft toch wel.

 • Elena1517

  Helemaal mee eens nog-even!, ik keek van de week de documentaire transgenders met spijt van Zembla, echt heftig ook.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50