HOERA! Disney moedigt meisjes aan meer te zijn dan een prinses

HOERA! Disney moedigt meisjes aan meer te zijn dan een prinses

Gaat jouw dochter ook uit haar dak van 'Frozen'? Danst ze het liefst de hele dag rond in een grote glitterjurk? En droomt ze er ook van om later prinses te worden? Heel herkenbaar! Ik kan me nog herinneren dat ik me hier als klein meisje zelf ook veelvuldig schuldig aan heb gemaakt. 

Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes die in hun kinderjaren veel naar dit soort stereotyperende films kijken, later ook eerder geneigd zullen zijn te kiezen voor een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Gevalletje: wachten tot Prince Charming langskomt. En laat dát nu net niet heel erg geëmancipeerd zijn. 

Stoere prinsessen

Disney kreeg de laatste jaren dan ook aardig wat kritiek te verwerken omtrent dit onderwerp. Ze gaven hier gehoor aan door te kiezen voor de wat stoerdere prinsessen in de nieuwste films: Merida, Elsa en Vaiana zitten namelijk helemaal niet op een prins te wachten die de klusjes voor ze opknapt. 

Dream Big, Princess!

Inmiddels gaat Disney een stapje verder in het aanmoedigen van jonge meisjes om het allerbeste uit zichzelf te halen. Ze hebben namelijk de #dreambigprincess-campagne in het leven geroepen. Via deze hashtag worden foto's gedeeld van sterkte, succesvolle vrouwen: van vrouwen die de Verenigde Naties toespreken tot bekende voetbalsters en van succesvolle surfsters tot vrouwelijke computerprogrammeurs. 

Per keer dat de hashtag #dreambigprincess gebruikt wordt, doneert Disney één dollar aan de United Nations Foundation Girl Up. Een organisatie die strijdt voor gelijke rechten voor jongens en meisjes overal ter wereld. 

Alles is mogelijk, ook als je een meisje bent! Dat moeten wij onze dochters meegeven. Naast die prachtige glitterjurk dus, want die is gewoon hartstikke tof ;-)

Denk je dat het belangrijk is dat meisjes hier bewust van worden?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50