Hoelang heeft jouw kind een speen gebruikt?

Hoelang heeft jouw kind een speen gebruikt?
 • in Peuter
 • 3
 • 1818
 • 08/12/2022

Zangeres Jessica Simpson kreeg de volle laag toen ze foto's van haar skivakantie op Instagram plaatste: want waarom had haar driejarige dochter nog een speen in de mond?

In plaats van complimenten te krijgen over de leuke skivakantiefoto's die Jessica Simpson van haar gezin op Instagram plaatste, kreeg ze een lawine aan reacties over zich heen om die ene foto...

Reacties

Het was een foto van haar driejarige dochter in het vliegtuig met een koptelefoon op het hoofd, een tablet in haar handen én een speen in haar mond.

'Waarom heeft ze nog een speen? Mijn kinderen hebben nooit de speen gehad. Maar het is je dus wel gelukt om te stoppen met fles te geven. Waarom dan ook niet met de speen gestopt?!'

'Ze moet écht van die speen af!'

'Oké, ik word dus echt zo'n iemand...Vrouw, haal die speen uit de mond van je kind. Ze is echt véél te oud hiervoor!'

 

Advies

In Nederland wordt het advies gegeven om het gebruik van een speen rond de leeftijd van negen maanden af te bouwen, omdat dan de zuigreflex afneemt. Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik langer ben doorgegaan met de speen dan wordt geadviseerd...

Zusje geboren

Mijn twee kinderen kwam van hun 'speenverslaving' af rond hun derde leeftijdsjaar. We bouwden het speengebruik af door te zeggen dat de speen alleen nog maar in bed mocht. Bij de een ging dit wat moeilijker dan bij de ander. De oudste zette een keel op toen hij overdag geen speen meer mocht. Drama. Maar we hielden stug vol. Vervolgens bouwden we het af door de speen niet meer tijdens het middagslaapje te geven. Dat ging al heel snel vrij goed. Toen zijn zusje werd geboren - hij was nog net geen drie jaar - mocht hij zijn spenen aan zijn zusje geven. Dat ging zonder problemen.

Sinterklaas

De jongste ging er iets makkelijker mee om. Ze accepteerde het dat ze overdag geen speen meer mocht en toen Sinterklaas in het land was gaven we haar spenen mee naar Spanje in ruil voor een extra cadeau. En klaar was het met de spenen.

Verhaal achter de speen

Gelukkig werd ik niet door andere moeders om mijn oren geslagen met negatieve reacties over de speen bij mijn peuters, maar ik betwijfel of ik me daar veel van had aangetrokken. Mijn kinderen werden er rustig van en zeker tijdens een vliegreisje bleek het een uitkomst tegen verstopte oren. Misschien dat Jessica daarom ook een speen gaf aan haar driejarige dochter? Achter elk speengebruik zit vast een goed verhaal.

Hoe zit het bij jouw kind en de speen? Heb je je kind een speen gegeven op welk leeftijd was het klaar met de speen?

Lees ook:

Hoe komt je kind van de speen af?
Over duimzuigen en fopspenen in de BabyBytes-encyclopedie

Bron: SheKnows.com
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Nog-even!

  Ik vind het idee om een kind overdag met een speen te laten lopen nog steeds heel raar. Waarom zou je ze dat aanleren? Ik las eens een onderzoek waaruit bleek dat roken op dezelfde zuigbehoefte gebaseerd is. Extra reden om die speen alleen in bed te geven.

 • Dame68

  Dat las ik ook eens, maar daar zijn ook wel wat nuances bij te plaatsen.

  Een speen overdag is ook helemaal niet nodig en vertraagd de spraakontwikkeling bovendien.

 • JustAMom

  Nooit een kind gehad die moeite had met prikkels?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50