Hoe zit het nu met seks na de bevalling?

Hoe zit het nu met seks na de bevalling?

Wanneer kun je weer met elkaar vrijen als je bent bevallen? Doet het dan pijn? En wat als het daar zo’n beetje ontploft is, komt het dan ooit goed met je seksleven? Hoe zit het nu met seks na je bevalling?

Als je net bevallen bent dan kun je vreselijk onzeker zijn over hoe het nu moet met seks. Het is allemaal behoorlijk gevoelig daar beneden, je lichaam is duidelijk verandert en eigenlijk ben je doodop van alle nieuwe dingen die je nu overkomen.

Lees ook:
7 romantische tips voor kersverse ouders

Onderzoek

Uit onderzoek dat gepubliceerd is in Culture, Health and Sexuality blijkt dat er op het onderwerp seks na de bevalling nogal een taboe rust. In het artikel werden goede en slechte ervaringen van nieuwbakken moeders meegenomen om aan lezers te laten zien hoe het is om weer intiem te zijn met je partner. Maar het belangrijkste doel van het onderzoek is om artsen te simuleren om zo veel mogelijk voorlichting te geven over dit onderwerp aan ouders, en dat ouders vaker advies vragen aan hun arts.

Na zes weken

De meeste deskundigen zeggen dat je ongeveer zes weken na de bevalling weer kunt vrijen, maar vaker duurt het veel langer voordat dit weer gebeurt, omdat veel vrouwen er nog niet aan toe zijn. Het voelt nog niet fijn beneden, onzekerheid over het lichaam speelt een rol, maar ook vermoeidheid. Sommige vrouwen maken zich ongerust over het feit of het wel goed komt met hun seksleven, maar vragen geen advies aan hun arts, blijkt uit het onderzoek.

Fysiek weer in orde?

Ook kwam naar voren dat een groot deel van de vrouwen (40%) niet meer langs hun verloskundig arts gaat voor controle enkele weken na de bevalling. Hierdoor missen ze de kans om aan hun arts te vragen of hij/zij hun lichaam weer fysiek in orde is.

Kortom: wil je zeker weten of je weer kunt vrijen na je bevalling: praat erover met je arts! En wil je nog weten welk standje het meest prettig is na een bevalling, lees er hier meer over.

Hoe lang duurde het bij jou voordat je weer intiem was met je partner?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50