Hoe kan een echoscopist zeker weten of het een jongen of een meisje is? 

Hoe kan een echoscopist zeker weten of het een jongen of een meisje is? 

Had jij dat ook: dat je met de echoscopist mee zit te kijken op het scherm en dat er dan stellig wordt gezegd: 'Het is een jongen’ of ‘Het is een meisje’, en jij denkt: ‘Hoe dan?’. 

Het is altijd heel verwonderlijk hoe een echoscopist precies kan zeggen wat wat is op dat scherm. Natuurlijk: daar worden ze voor opgeleid, maar ik kon er echt geen wijs uit worden, dus nam het maar voor zoete koek aan toen bij de eerste duidelijk werd gezegd ‘Het is een jongen’ en bij de tweede ‘Het is een meisje’.

Hoe weet een echoscopist dat nou zo zeker?

HuffingtonPost vroeg aan echoscopist Kate Richardson hoe ze dat nu zo zeker weten. 

Ze legt uit dat voor 12 weken het te vroeg is om te kunnen zien welk geslacht je baby nu heeft. Soms kan een echoscopist het wel zien, maar dat hangt af van hoe ervaren hij/zij is, hoe de baby ligt, wat de kwaliteit van het echo-apparaat  is en wat de vorm van het lichaam van de moeder is.

12 en 14 weken

Tussen de 12e en de 14 week kan de echoscopist een blik werpen op de bobbel tussen de beentjes van de ongeboren baby. Volgens deze theorie kun je met de stand van het uitsteeksel onderscheiden of het een jongen of meisje wordt. Bij een jongen wijst de bobbel ongeveer in een hoek van 30 graden ten opzichte van zijn ruggengraat. Bij een meisje zit de bobbel in het verlengde van haar ruggengraat. Deze theorie kan volgens Brits onderzoek met 92,5% zekerheid zeggen wat het geslacht van je baby wordt. 

Na 14 weken zwangerschap

Maar hoe ouder je ongeboren baby, hoe beter je kunt vaststellen of het een jongen of een meisje is. 

'Na 14 weken blijft bij meisjes de bobbel recht en dat lijkt op drie lijntjes tussen de benen. Bij jongens kun je al iets van een kleine scrotum en penis zien.’ 

20 weken zwangerschap

Met 20 weken kun je met goede apparatuur 99% zekerheid geven over het geslacht van het kindje. ‘Maar het hangt ook af van hoe de baby ligt', zegt Richardson. In deze fase blijven er bij meisjes drie lijnen tussen de benen te zien en bij jongens is nu, ook voor de leek, duidelijk te zien dat er een scrotum en penis aanwezig is.

Lees ook:

Wat als je slecht nieuws krijgt bij de 20-wekenecho?
Alles over de 20-wekenecho: hoe, wat, waarom

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50