Hoe bereid je kinderen zo goed mogelijk voor op de zomertijd?

Hoe bereid je kinderen zo goed mogelijk voor op de zomertijd?

Wees dit weekend voorbereid: in de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart gaat de zomertijd in en zal de klok een uur vooruit worden gezet. Nu vond ik dat als kinderloze altijd al een toestand (want opeens kon ik een uur minder lang slapen!), maar sinds ik moeder ben, heb ik al helemaal een hekel aan dit fenomeen. Zowel mijn kinderen als ik hechten namelijk ontzettend aan regelmaat en we doen eigenlijk heel veel volgens de klok. Als die dan opeens z'n eigen leven gaat leiden, is dat flink wennen. 

Omdat meer kinderen (en hun ouders!) hier last van hebben, besloot ik eens op te zoeken hoe je kinderen nu het best voor kunt bereiden op dit uur verschil. Vandaag vast wat handige tips, omdat je beter al enkele dagen van tevoren kan beginnen met het voorbereiden. 

Lees ook: 
Met deze vijf tips krijg jij je kindje vast sneller in slaap!

Bedtijd verschuiven

Begin een aantal dagen van tevoren de bedtijd van je uk te verschuiven. Gaat die normaal gesproken om 19.00 uur naar bed? Breng 'm de eerste avond dan om 18.50 naar bed. De tweede avond om 18.40, enzovoorts. Het zijn steeds maar een paar minuutjes, maar het lichaam van je kind went zo vast wel aan de verschuivende bedtijd. Na een paar dagen - als de klok inderdaad verschoven is - is jouw kind goed voorbereid!

Melatonine

In het donker maakt je lichaam melatonine aan. Een hormoon dat je lichaam onder andere voorbereidt op de slaap. Het is dus handig om je kind - nadat de klok vooruit is gezet - 's morgens na het wakker worden meteen bloot te stellen aan daglicht. Gooi de gordijnen open en maak als dat mogelijk is 's morgens even een wandelingetje. En als je kind echt op een onchristelijk tijdstip opstaat? Zorg dan dat je zoveel mogelijk lichten aanzet. Andersom geldt ook: zorg dat je 's avonds de kamer goed donker maakt en dat je lampen in de woonkamer dimt. Het lichaam van je kind kan zich zo voorbereiden op de slaap.

Dagritme aanhouden

Houd, ondanks dat de klok een uur vooruit is gezet, zoveel mogelijk jullie gewone dag- en nachtritme aan. Ontbijt op dezelfde tijd, lunch om dezelfde tijd en breng je kinderen op de gewone tijd naar bed. Dan komen ze zo snel mogelijk weer in het normale ritme. 

Hebben jullie nog goede tips? En heel veel sterkte!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • MomOfGirls

  Onze kinderen hebben hier totaal geen last van. Wij ook niet trouwens.

 • Barbamammie79

  Wat een autistisch verhaal

  Sorry hoor, wat een gezeur.

  Hoera, dit weekend de klok weer verzetten! Kan niet wachten, heerlijk

 • Nx4

  mijn kinderen hebben hier dus nog nooit last van gehad, ik zie het probleem ook nooit eigenlijk. het is misschien de eerste dag even wennen maar verder heb ik er geen last van.

 • Soccer-Mom

  Er niet teveel stress om hebben scheelt een hele hoop.

 • Mamalou1

  Mijn kinderen wennen helemaal niet aan die stomme zomertijd, en gaan dus een half jaar een uur later naar bed. Heeft er iemand nog tips? Bovenstaande heb ik uiteraard al geprobeerd. Ik heb twee kleuters.

 • Shrimp

  Klok vooruit is niet zo n probleem...dan slapen ze ineens tot 7.00 haha. "Eerder" naar bed is geen probleem.Maar als de klok terug gaat..das lastiger want 5.00 gaan we niet naar beneden en 1900 zitten ze te knikkebollen

 • Sharon

  Is het raar dat mijn kids hier nul last van hebbem en ik wel?

 • Chady92

  Hier net zo hoor!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50