Het RS-virus: heeft jouw kindje in het ziekenhuis gelegen? 

Het RS-virus: heeft jouw kindje in het ziekenhuis gelegen? 
  • in Kinderen
  • 0
  • 1447
  • 28/12/2022

Er waart nu een ware RS-virus epidemie in Nederland rond, vooral onder jonge kinderen. Hierdoor is het erg druk op de intensivecareafdelingen voor kinderen. Heeft jouw kindje ook in het ziekenhuis gelegen vanwege het RS-virus? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. 

Volgens de laatste cijfers van het RIVM is er op dit moment een RS-virus epidemie in ons land. En dat merken de Nederlandse ziekenhuizen, want het is razend druk met jonge patiënten die besmet zijn met het RS-virus. 

Wat is het RS-virus? 

Het RS-virus is een luchtwegvirus die je vaak ziet bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen onder de drie jaar krijgen voor hun derde levensjaar te maken met een besmetting met dit virus. Het virus waart vooral tussen november en maart rond en wordt snel verspreid door hoesten, niezen, maar ook zelfs door praten. Als je gezond bent, kun je er flink verkouden van worden, maar jonge kinderen en ouderen kunnen er harder door worden getroffen. 

Kinderen die te vroeg zijn geboren of een zwakke gezondheid hebben kunnen benauwd worden, longontsteking krijgen, uitdrogen en in het ziekenhuis belanden. Vanwege de goede zorg in Nederland komen er bijna geen sterfgevallen voor, maar als je je kindje zo ziek in het ziekenhuis ziet liggen is de schrik natuurlijk enorm. 

Drukte in ziekenhuizen vanwege RS-virus

Nu er sprake is van een epidemie, hebben de kinderziekenhuizen hun handen vol aan jonge patiënten, maar volgens Job van Woensel, hoofd IC van het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC is er geen reden tot paniek. Tegen NOS.nl zegt hij dat het aantal infecties behoorlijk is “maar we kunnen het aan.”  

De Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden sloegen tijdens kerst alarm omdat er een tekort is aan IC-verpleegkundigen, maar Van Woensel zegt dat hij niet bang is voor een tekort aan ziekenhuisbedden. Het wordt volgens hem wel moeilijk om de capaciteit op peil te houden, “maar kinderen zullen niet overlijden omdat er geen plek is".

Oproep

Heeft jouw kindje in het ziekenhuis gelegen vanwege het RS-virus? Wij zijn benieuwd naar je verhaal. Stuur je verhaal via dit formulier. Met dit formulier is het ook mogelijk om je verhaal anoniem in te sturen. 

Lees ook:

Het RS-virus: misschien gevaarlijker dan je denkt
Je kindje is verkouden: hoe kun je het beste helpen

Bronnen: RIVM, NU.nl, NOS.nl 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50