Het RS-virus: gevaarlijker dan je misschien denkt

Het RS-virus: gevaarlijker dan je misschien denkt
  • in Baby
  • 0
  • 48842
  • 21/11/2023

Baby’s met het RS-virus... Het virus dat voor volwassenen afgedaan kan worden als een gewone verkoudheid met goede snotneus en wat keelpijn, heeft op kleine kinderen veel meer impact en kan voor hen zelfs levensgevaarlijk zijn. Maar wat maakt juist het RS-virus voor baby’s zo gevaarlijk en hoe herken je het?

Mijn baby van een maand lag in het ziekenhuis

Ik weet nog goed hoe mijn baby van net vier weken oud met de dag meer verkouden werd. Als een first-time mom dacht ik aan een simpele verkoudheid die wel weg zou trekken. Tot ik op een avond op de rand van het bed zat met een zoontje die nauwelijks adem kon halen, niet meer dronk en uiteindelijk in mijn armen stopte met ademhalen en blauw aan liep. Door een pittige bevalling verbleef ik als alleenstaande moeder destijds bij mijn ouders en had ik het geluk dat mijn vader arts was. Door de symptomen die Maxim had, dacht hij aan het RS-virus en dus belde hij de volgende ochtend de huisarts. Die kwam direct langs en stuurde ons door naar het ziekenhuis. Daar bleek uit testen dat mijn kleine ventje inderdaad dit virus had. 

Omdat zijn zuurstofsaturatie te laag was kreeg hij zuurstof toegediend en een sonde, omdat hij simpelweg te weinig lucht kreeg om goed aan de borst of uit een flesje te kunnen drinken. Ik vond het heel heftig om mijn baby aan allerlei slangetjes te zien en constant een alarm te horen omdat zijn saturatie te laag was. Ik kon mijn baby ineens niet zelf voeden en voelde me machteloos. Maxim zag lijkbleek en leek in niets meer op de gezonde baby die ik net op de wereld had gezet. 

Na vijf dagen mochten we, net op tijd voor kerst, weer naar huis. Niet dat dat betekende dat ik met een kerngezonde baby thuis kwam. Dat het RS-virus ook in de weken daarna ook zijn impact zou achterlaten, had ik op dat moment niet verwacht. Doordat hij niet genoeg voeding binnen had gekregen, zakte hij de opeenvolgende weken hij enorm in gewicht. Hij ging van een gezonde baby die qua gewicht boven het gemiddelde lag, naar een mager ventje dat te licht was voor zijn lengte. Pas na twee maanden zag ik een stijgende lijn en was hij weer op zijn gewicht vóór dat rotvirus. 

Wat is het RS-virus eigenlijk?

RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel en is één van de belangrijkste veroorzakers van een verkoudheid. Het virus komt vooral van oktober tot maart voor en treft dan veel mensen. Dit komt doordat het virus snel verspreid wordt door hoesten, niezen maar ook gewoon door te praten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is tussen de twee en acht dagen. Als je gezond bent uit het zich in een simpele verkoudheid, maar baby’s en ouderen worden harder getroffen. Het vervelende aan dit virus is dat je er meerdere keren mee besmet kunt worden en dat je ook sneller besmet raakt als je het eerder hebt gehad. 

Waarom is het zo gevaarlijk voor baby’s?

De reden dat dit op het oog simpele verkoudheidsvirus baby’s zo hard kan treffen is omdat de longen van baby’s niet volgroeid zijn. Doordat het neusje en de luchtwegen van je kleintje nog zo klein zijn, kan door een infectie ademhalen en drinken al snel enorm bemoeilijkt worden, met alle gevolgen van dien. Zo kan een baby al snel uitdrogen en gewicht verliezen. 

Symptomen

Omdat het RS-virus vergaande gevolgen kan hebben, is het belangrijk symptomen te herkennen en op tijd aan de bel te trekken. Enkele symptomen zijn:

  • Moeite met ademhalen
  • Diarree
  • Last van overgeven
  • Neusverkoudheid
  • Benauwdheid
  • Slecht drinken

Kun je het RS-virus voorkomen?

Echt voorkomen dat je baby met dit vervelende virus besmet raakt kan helaas niet, doordat het ontzettend besmettelijk is en daarom heeft thuisblijven geen zin. Je kunt desondanks wel een aantal maatregelen treffen om de kans op besmetting te verkleinen en je kind eerder te laten herstellen:

  • Laat je baby niet in de buurt van mensen die een goede verkoudheid hebben. Mijn zoontje liep het RS-virus namelijk op door kraamvisite die niet had aangegeven net ziek te zijn geweest. 
  • Was je handen regelmatig met zeep en laat bezoek dit ook doen. 
  • Maak spullen die in de nabije omgeving van je baby komen goed schoon. Denk bijvoorbeeld ook aan speelgoed.
  • Maak gebruik van papieren zakdoekjes als je zelf besmet bent. 
  • Zorg dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt.
  • Zorg dat je baby voldoende rust krijgt.
  • Probeer de luchtwegen open te houden met een zoutoplossing neusspray. 

Belangrijk!

Als je denkt dat je baby niet genoeg vocht binnenkrijgt en dreigt uit te drogen, afvalt,  benauwd is en/of een grauwe kleur krijgt, boven de 39 graden koorts heeft en/of jonger dan drie maanden is, neem dan altijd contact op met je huisarts!

Bron: RIVM

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Odile (26) werd op jonge leeftijd alleenstaande moeder en heeft ervaren hoe meer dan lastig en uitdagend het opvoeden van een kleintje kan zijn. Inmiddels is haar baby een pittige peuter van drie jaar en zit ze in een transitie van alleenstaande moeder naar niet-alleenstaande ouder, nu ze geluk in de liefde heeft gevonden.

Ze is op dit moment werkzoekende en besteedt haar tijd graag aan het schrijven van artikelen voor BabyBytes en op haar blog  'Go Mommy Go'.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50