Als tandenpoetsen bij je baby een herhaaldelijk gevecht wordt

Als tandenpoetsen bij je baby een herhaaldelijk gevecht wordt

Vanaf het moment waarop het eerste tandje van je kind door z'n tandvlees heen geprikt is, heb je er als ouder een nieuwe taak bij: dagelijks moet dit hele kleine stukje tand met de grootste zorgvuldigheid schoongeboend worden. 

Bij mijn zoontje deed ik dit dan ook trouw. Toen hij negen maanden oud was en zijn eerste tandje kreeg, werd het poetsen een vast onderdeel van ons avondritueel. We zongen liedjes, ik mocht eerst poetsen, daarna hij zelf. Het was niet mijn lievelingsklus, maar we deden het iedere dag en dat ging altijd goed. 

WEG!

Mijn dreumes-dochter is echter van een heel ander kaliber. Ze HAAT alles wat plastic is en ook maar in de búúrt komt van haar mond. Lepeltjes, flesjes en dus ook tandenborstels: ze moet er niets van weten! Helaas voor het arme kind was ze nog geen zes maanden toen haar eerste tandjes (direct vier!) door kwamen en ze dus al volledig moest toegeven aan het dagelijkse tandenpoets-ritueel. 

Verschrikkelijk vindt ze het! Ze schopt, duwt mijn handen weg, perst haar kaken op elkaar en gilt - met dichte mond, dus - de tent bij elkaar. Alsof ik haar iets heel ernstigs aan doe, probeer ik vervolgens toch echt de borstel in haar mond te krijgen om haar tandjes even van een schrob-beurt te voorzien. Of ze nu wil of niet, het móet gewoon. Maar leuk is het niet, om iedere avond het gevoel te krijgen dat je je kind iets aandoet. 

Tips

Ik heb allerlei verschillende dingen geprobeerd en ook online gezocht naar verhalen van ervaringsdeskundigen. Die waren er overigens heel veel. Uiteindelijk heb ik van de beste tips een lijstje gemaakt. Dit doe je dus als je kind een HEKEL heeft aan tandenpoetsen:

- Geef eventueel iets ter afleiding.
- Poets eerst zelf je tanden, zodat je kleintje kan zien waar je mee bezig bent. Of laat hem of haar jouw tanden 'poetsen'.
- Zing een herkenbaar liedje. 
- Zorg voor een tandpasta die in ieder geval een klein beetje lekker smaakt. 
- Maak er een gewoonte van dat je kindje na het poetsen ook even zelf mag rommelen met de tandenborstel. Dit is vaak een beloning. 

Moet je een kind nu echt verplichten?

Ik vroeg het voor de zekerheid aan mijn tandarts, omdat het me alles behalve handig leek als mijn dochter een trauma over zou houden aan onze dagelijkse gevechten tandenpoets-avonturen. Hij vertelde echter dat dit toch belangrijk is om te doen. Juist als een kindergebit zo nieuw is, is het goed onderhouden ervan erg belangrijk. Iedere dag poetsen (tweemaal daags bij kinderen vanaf twee jaar) móet gewoon. Dan maar even in de houtgreep!

Dus ook ik ga iedere avond maar weer met frisse tegenzin en een borstel vol mierzoet ruikende pasta het gevecht aan. Ondertussen bedenk ik maar dat ze over een paar jaar vast niet meer zo ligt te spartelen, maar dan heeft ze in ieder geval wel - waarschijnlijk - een stralend wit gebit. 

Hebben jullie nog tips?

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Astridrdam

  Mijn dochtertje vond het ook niks. Ik heb het stelselmatig opgebouwd. Door te starten met goed!! zo te zeggen als ik even 1xtje mocht poetsen.

  Ook haar uitleggen waarom het nodig was op een hele ontspannen toon en begrip tonen dat ik me kan voorstellen dat het niet zo fijn is voor haar en dat uitspreken.

  Heb in de uitleg met haar een afspraakje gemaakt dat als mamma even mag poetsen ze daarna 3 rozijntjes krijgt. Die vind ze heel erg lekker!

  Dat werkte en ik kan steeds langer poetsen in haar mondje. Ik merk dat ze ook nog het vertrouwen gewoon moest krijgen dat ik haar geen pijn zou doen. Tandvlees en gehemelte zijn heel gevoelig. En dus wilde ze daar niks in de buurt van hebben.

  Nu weet ze dat als ze haar mondje wijd open doet ik echt puur en alleen haar tandjes poets en is ze trots als ze het gedaan heeft.

  De strijd is weg!

  Want dat was het in het begin. Ik wilde forceren uit angst dat haar tanden zouden bederven oid... Maar meebewegen heeft me uiteindelijk verder gebracht en contact maken!

 • Beyou

  Hier ook nog zo 1tje. Drama dat tandenpoetsen. Hij mag zelf na die tijd ook nig even poetsen. Maar gezellig is het niet enkele keer dat oke gaat. Maar tanden op elkaar houden terwijl de tandenborstel er tussen zit 😁 boos doen en vaak mag ze handen ook vast houden. Ik zit op de badrand en hij staat tussen me benen in met rug tegen me aan dat werkt n9g het beste. Maar we hebben zelfs wel op het bed zitten tanden poetsen. Gelukkig weet ik dat het over gaat (bij paar van mijn andere kinderen ook gehad) maar tandenpoetsen is zo niet mijn ons ding. 😔

 • Barbamammie79

  Heel herkenbaar... Jongste is nu bijna 2.5 en het gaat echt al een stuk beter nu!

  Dus het kan sneller goed gaan dan je denkt.... was hier ook echt drama... maar nu dus al niet meer.

 • Anna-76

  Pfff, ben blij dat we over dit punt heen zijn. Tandenpoetsen gaat inmiddels goed. Elektrisch mag nog niet altijd, maar handmatig gaat prima. We hebben ze vast een trauma gegeven, maar zij ons ook😉 Wat een drama... Alle tips geprobeerd. Niks hielp... Uiteindelijk in de houdgreep en poetsen, want het scenario van gaatjes en boren leek ons ook een drama. Uiteindelijk kwam het besef dat het er nu eenmaal bij hoort en was de strijd over.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50