Hersenen groeien het meest in de laatste maanden zwangerschap

Hersenen groeien het meest in de laatste maanden zwangerschap

Het is algemeen bekend dat het voor baby’s het best is om zo lang mogelijk in de baarmoeder te blijven. Dit komt de longrijping ten goede, maar - zo blijkt uit nieuw onderzoek - is ook van groot belang voor de hersenontwikkeling.

Uit recent Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics (kinderartsen), blijkt dat de hersenen van baby’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap exponentieel groeien.

Voor het onderzoek zijn de hersenen van twee groepen baby’s vergeleken: van kindjes die geboren zijn met 27 weken zwangerschap en van voldragen kinderen. Hieruit bleek dat de prematuur geboren kinderen een groeispurt in de hersenen gemist hadden. Met name het volume van hun grote hersenen was iets achtergebleven in groei ten opzichte van de kinderen die na 39 weken zwangerschap waren geboren.

Grote hersenen

De grote hersenen zijn belangrijk voor het uitvoeren van leertaken, de motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Catherine Limperopoulos, hoofdonderzoeker, geeft aan dat iedere dag in de baarmoeder van groot belang is op de hersenontwikkeling. “Als het ook maar enigszins mogelijk is, moeten baby’s zo lang mogelijk in de baarmoeder gehouden worden”, zegt ze.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Hopeful2020

    Tja logisch dat een baby zo lang mogelijk in de buik moet blijven.. maar tegendeel is ook waar, wij hebben een prematuurtje van 29 weken en die heeft geen enkele achterstand of wat dan ook. Op school zeggen ze zelfs dat hij sneller dan anderen nieuwe leerstof oppikt.

  • oemmiee

    Wat fijn zeg! Hoe ging het met motoriek? Mijn zoontje was met 36 weken geboren wel dysmatuur. Hij heeft nu eindelijk met 16 maanden ontdekt hoe je moet zitten 🥹

  • Paprikaplantje

    Lijkt me niks nieuws toch🤪

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50