Help! Mijn éénjarige drinkt alleen nog maar uit de borst!

Help! Mijn éénjarige drinkt alleen nog maar uit de borst!

Het is me wel duidelijk dat mijn kinderen enorme boobie-lovers zijn! Mijn zoontje weigerde al vroeg de fles en heeft dat stug volgehouden tot hij zijn eerste verjaardag naderde. Alsof opeens het lichtje aan ging, dronk hij vanaf dat moment ook wel eens wat uit een flesje. Zijn zus is echter vasthoudender...

We kennen het verhaal allemaal: borstvoeding is gezond voor moeder en kind. En langvoeden is eigenlijk dus het allerbest. Helemaal prima en ik wil er best in mee gaan, maar je hoopt als moeder toch dat er na een aantal maanden toch een tijd komt waarin je:

1. Gewoon eens een hele dag op kantoor kan zijn, zonder halverwege de dag of maximaal rond vier uur met gierende banden naar huis te moeten. 
2. Een hele dag met je vriendinnen naar de sauna kan, zonder dat je bang bent dat je dreumes uitdroogt.
3. Een keer een nachtje met je partner naar een hotel kan, om ongegeneerd cocktails te drinken en urenlang luxe te dineren. 

Prijswinnend melkvee

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het fijn om borstvoeding te kunnen geven en ben er blij om dat ik mijn zoon 14 maanden mijn melk heb kunnen geven en mijn dochter 12 maanden and counting dus. Toen mijn jongen zo'n 10 maanden oud was, leerde hij uit een rietjesbeker drinken. Het was niet veel, maar het haalde iets druk van de ketel. Ik wíst namelijk dat hij geen vocht tekort zou komen! 

Wat hebben we al geprobeerd?

Mijn dochter is een stuk 'lastiger' op dat gebied. Het heeft lang geduurd voordat ze is gaan eten en ook nu ze eenmaal eet, is het niet echt te vergelijken met wat haar broer op deze leeftijd naar binnen bikkelde. Daarnaast weigert zij pertinent iedere andere vorm van drinken dan the good old boobie. Rietjesbekers? Daar neemt ze heel voorzichtig een slokje uit en dan laat ze het water langs haar mond terug naar buiten lopen. Gewone bekers? Ze begint enthousiast, drinkt drie slokjes en raakt daarna al snel haar interesse kwijt. Ze wil het bekertje zelf vasthouden en wordt driftig als dat niet mag. Flesjes hebben we overigens ook in alle soorten en maten geprobeerd. 

De slingers zijn ondertussen in huis gehaald, de visite is uitgenodigd, de taart is besteld en volgende week vieren we haar eerste verjaardag. Mijn kleine meisje wordt groot, maar ondertussen krijgt ze nog zo'n vijf a zes voedingen per dag. Het is momenteel nog prima vol te houden - ik heb bovendien niet bepaald een keuze - maar bovenstaande opties beginnen me steeds meer aan te staan. 

Tips gevraagd!

Op het consultatiebureau konden ze me naast 'veel oefenen, joh!' niet veel meer adviseren. De pre-logopedist had eenzelfde soort tip. Volgens de lactatiekundige 'komt het vanzelf' en ondertussen weet ik het ook even niet meer. Nogmaals: ik ben niet wanhopig, het gaat allemaal best. Maar het zou toch wel heel fijn zijn als mijn kleine pop heel soms ergens anders haar vocht vandaan kon halen. 

Dan voelen jullie 'm waarschijnlijk al aankomen: ik heb tips nodig! Praktische, concrete tips en/of ervaringsverhalen. Wie oh wie had ook zo'n boobie-minded baby? En wat deden jullie om je dreumes toch aan het drinken te krijgen? Ik ben benieuwd! 

Namens mijn werkgever, mijn vriendinnen, mijn partner en mezelf vast ontzettend bedankt ;-)

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50