HELP! Het middagdutje van mijn peuter is verleden tijd!

HELP! Het middagdutje van mijn peuter is verleden tijd!
 • in Peuter
 • 6
 • 19300
 • 24/04/2022

Op het wazige schermpje van de babyfoon zie ik de acrobatiche kunstjes die mijn zoon in zijn bedje uithaalt. Tot half tien ‘s avonds maakt hij koprollen, doet hij de handstand en vliegt hij door zijn bed, om uiteindelijk heel braaf te crashen onder zijn dekentje met zijn veel te grote knuffelhond in zijn armen.

Mijn brave zoon is dan wel gemiddeld anderhalf uur aan het rommelen voordat hij in slaap valt, hij dénkt er niet aan om zelfstandig zijn peuterbedje uit te stappen of om veelvuldig om zijn ouders te roepen. Hij vermaakt zich ogenschijnlijk wel, zo vlak voordat de nacht begint. Toch vinden wij dit niet helemaal de bedoeling en dus zijn we sindsdien op zoek naar een manier waarop onze peuter weer rond een normaal tijdstip in slaap kan vallen.

Goede slaper

Onze peuter is altijd al een goede slaper geweest. Zowel overdag als ‘s nachts sliep hij prima. Ook nu doet hij overdag nog graag een slaapje. We leggen hem er rond twee uur ‘s middags in en hij wordt rond half vijf weer uit zichzelf wakker. Normaal gesproken kon hij er dan om acht uur ‘s avonds weer in, om rond zeven uur ‘s morgens wakker te worden.

Maar kleine jongens worden groot en we merkten al een tijdje dat hij dus ‘s avonds meer moeite had met in slaap vallen. Het werd tijd om te gaan schuiven met het middagdutje. Zouden we hem helemaal maar afschaffen, of konden we hem beter overdag eerder wakker maken?

Wat dan?

We hebben beiden geprobeerd: wakker houden ging op zich prima, behalve dat we hem nog een beetje jong vinden om zijn middagdutje te missen. Gezien het feit dat hij soms wel drie uur slaapt, hebben we echt het idee dat hij dat nodig heeft. Maar hem eerder wakker maken, was eigenlijk ook geen goede optie.

Wakker maken

Onze kleine knul slaapt ‘s middags namelijk zo diep, dat hij altijd trillend wakker schrikt als we hem - soms wel tien minuten - over zijn rug aaien en zachtjes tegen hem praten. Hij springt in mijn armen en is vervolgens het eerste kwartier niet aanwezig of heel huilerig.

Ik dacht altijd: ‘ah, voorlopig hebben wij daar geen lijst van!’ als vriendinnen - met kindjes van min of meer dezelfde leeftijd - in mijn omgeving over de stuggles van het middagslaapje spraken. Maar de dag dat we mijn peuter niet meer tot hij zelf wakker wordt in bed kunnen leggen ‘s middags, is helaas toch gekomen.

Hebben jullie goede tips over hoe we met dit middagdutjesdilemma om zouden kunnen gaan? En hoe hebben jullie dit aangepakt?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Ashleyjessy

  Kan hij er niet eerder in? Uur of 12/1230? Kan hij ook 3 uur slapen maar dan is het niet zo dicht op de nacht ,.

 • lovelife74

  wat een lange tijd slapen smiddags en zo laat! eerder er in en korter slapen! Alles wat je na 4e slaapt gaat van de nachtrust af, is of laat slapen en vroeg wakker en dat wil jr niet haha

 • seonsyain

  Onze oudste zoon was nou juist geen goede slaper. Nooit geweest ook. En nu hij 10 jaar oud is nog steeds niet overigens. Hij heeft simpelweg weinig slaap nodig om te functioneren. Heeft hij vast van zijn moeder, want ik slaap ook minder dan 6 uur. En als 10-jarige ging ik gerust stiekem nog lezen tot 0.00 uur om vervolgens de volgende morgen zonder moeite op te staan.

  Beide kinderen waren rond hun tweede verjaardag (de oudste met 1j10m, de jongste met 2j2m) helemaal klaar met het middagdutje. Het begon met 's middags niet naar bed willen. En later met 's avonds nog niet moe genoeg te zijn om te slapen. Na een paar weken rommelen ervoor gekozen om geforceerd 's middags niet meer naar bed te laten gaan en ze in het begin 's avonds ipv 19.00 alvast om 18.30 uur naar bed te brengen. Binnen een week waren ze gewend en waren er geen echte slaapproblemen meer.

 • Mijndraakjes

  Om half 1 erin leggen. Slapen tot 3 uur lijkt me een stuk praktischer dan tot half 5.

 • Bianca1985

  Doen wij hier ook, tot uiterlijk 15u mag hij slapen en dan max 2u, dus als ie er vroeg in ligt maak ik hem ook na 2u wakker. Werkt nu nog goed. Moet hem ook wel vaak wakker maken en dan knuffelen we een kwartiertje en dan eet ie wat en is hij klaar voor de middag.

 • Mijndraakjes

  Hier nu precies hetzelfde inderdaad! Max 2 uur slapen, inmiddels wordt ie zelf wakker na 2 uur

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50