Helft vrouwen begint te ongezond aan zwangerschap

Helft vrouwen begint te ongezond aan zwangerschap

Ruurd van Elburg, die vandaag professor wordt aan de Universiteit van Amsterdam, pleit ervoor onwetendheid bij jonge vrouwen omtrent zwangerschap en voeding aan te pakken via het onderwijs. Te veel vrouwen beginnen namelijk slecht voorbereid aan hun zwangerschap met de nodige gevolgen.

“Zo’n 40% van de vrouwen kampt met overgewicht”, aldus Ruurd van Elburg in een interview met het AD. “Deze groep vrouwen heeft meer kans op een te vroeg geboren kind en loopt meer risico op problemen tijdens de bevalling.” Eén op de tien baby’s wordt dan ook te vroeg geboren, ook in ontwikkelde landen meent Ruurd.

Foliumzuur
“50% van de Nederlandse vrouwen begint op tijd met het slikken van foliumzuur. Dat is één van de weinige vitamines waarvan mensen niet altijd genoeg binnen krijgen. Het verkleint de kans op een open ruggetje én op te vroege geboorte. Veel vrouwen stoppen met de pil en denken: haha, dat zal wel even duren. Zij denken pas aan foliumzuur als ze de zwangerschapstest al hebben gedaan, maar daar moet je minimaal vier weken van tevoren mee beginnen. Uiteindelijk gebruikt 90 à 95% van de vrouwen ergens in de zwangerschap met foliumzuur, maar vaak beginnen ze dus veel te laat.''



Bewustwording
Van Elburg pleit ervoor om op de middelbare school al les te geven over wat je moet eten om het beste zwanger te kunnen worden. “Tijdens biologie of seksuele voorlichting, daar hoort het bij. Het klinkt misschien wat eng, want die kinderen zijn nog in hun tienerjaren. Maar gezond eten en niet te zwaar worden is de basis om een gezond kind te krijgen.”

Sinds 2011 is van Elburg verantwoordelijk voor het wetenschappelijke onderzoeksprogramma van voedingsproducent Nutricia. Vroeggeboorte en voeding hebben namelijk volgens hem alles met elkaar te maken. “Heel veel mensen die dik zijn denken dat het aan hun genen ligt, maar de opkomst van welvaartsziekten als diabetes heeft direct te maken met wat we eten in de eerste 1000 dagen van ons leven, al vanaf de bevruchting dus”, vertelt hij tegen het AD.

Boodschappenlijst
Wat je dan vooral niet meer op het boodschappenlijstje moet zetten? Dat zijn eigenlijk de dingen die anno 2015 algemeen bekend zijn. “Voor baby's is borstvoeding altijd eerste keus. Voor opgroeiende kinderen geldt: een goed begin is het halve werk. Verse groenten, vers fruit en gezonde vetten. Als je in je jeugd veel fastfood eet, wordt dat je norm. Veel voeding in de supermarkt is bewerkt om het te kunnen bewaren, die stoffen kunnen ongezond zijn en vaak is er veel suiker aan toegevoegd.''

Slik(te) jij al foliumzuur een maand voordat die pilstrip de prullenbak inging (of ingaat)? 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50