Hazenslaapjes bij baby’s onder de 6 maanden: tips!

Hazenslaapjes bij baby’s onder de 6 maanden: tips!
  • in Baby
  • 0
  • 871
  • 14/12/2023

Wat als je kleine steeds wakker wordt en je hem vervolgens niet meer in slaap krijgt? Deze hazenslaapjes bij baby's onder 6 maanden kunnen voor ouders behoorlijk frustrerend zijn. Gelukkig heeft slaapcoach Janine tips!

Je baby wordt vaak na 30-45 minuten weer wakker. Het lukt je niet meer om hem in slaap te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je als ouder frustratie ervaart. Er komen vragen in je op als “Doe ik iets verkeerds”, “Speelt er fysieke onrust waardoor het niet lukt” of “Slaapt hij nu wel genoeg”.

Ik ga je geruststellen. Dit is heel normaal. Hier hoef je je niet druk om te maken. Kijk liever naar deze dingen:

  • Is je baby gewoon vrolijk na het dutje?
  • Drinkt en groeit je baby goed?
  • En slaapt je baby in de nacht goed/rustig?

Slaapregressie

Rond de 4 maanden komt je baby in zijn eerste slaapregressie. Deze slaapregressie zorgt ervoor dat je baby steeds beter in staat is om de cyclussen aan elkaar te koppelen. Dan pas kun je van je baby verwachten dat hij zelfstandig, langere slaapjes gaat doen.

Goed om te weten: door de slaapregressie kan je baby wat onrustiger slapen en lukt het vaak nog niet goed om langer te slapen. Geef het de tijd.

Langer te leren slapen

Je kunt je baby wel alvast leren om langer te slapen dan die 30-45 minuten. Hoe vaker je baby langer slaapt, hoe beter je baby hierin wordt. Hoe kun je dat doen:

  • Draag je baby wat meer. Doordat je baby lekker warm, veilig in de draagzak zit, heb je kans dat je baby ook langer gaat slapen. Merk je dat je baby wakker wordt na 30-45 minuten, loop dan even rond, zodat je baby door de beweging weer in slaap valt. Dit hoef je niet bij alle slaapjes te doen. Je kunt dit bijvoorbeeld om en om doen. Een slaapje in bed- dan slaapje in de draagzak- bed- draagzak.
  • Ligt je baby in bed, dan kun je ervoor kiezen om naast het bedje te gaan zitten met een boek. Zodra je baby wakker wordt, leg je je hand op je baby. Zo voelt je baby je geborgenheid. Wacht niet tot je baby de ogen helemaal open heeft, dan ben je vaak al te laat. Is je baby toch wakker geworden, probeer je baby dan nog 10-15 minuten weer in slaap te krijgen. Lukt dit niet, helemaal niet erg. Kijk dan of je de wakkertijd naar het volgende slaapje wat moet inkorten. Denk aan ongeveer 10-15 minuten.

Wees niet ongerust

Maak je dus vooral niet druk om kortere slaapjes. Ook al slaapt de baby van de buren 2 uur per keer, er is niks mis met je baby. Je doet niks fout.

Liefs Janine

Lees ook:

Mijn kind doet altijd vervelend rondom bedtijd
Huiluurtje uitdagende periode voor ouders

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Janine, moeder van een Mace. Ik ben afgestudeerd als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en sindsdien help ik gezinnen met mijn bedrijf ‘The new sleepcoach’. Ik leer ouders hoe je op een liefdevolle manier een goede slaapbasis instelt en hoe je een kind beter en zelf kunt laten slapen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50