‘Had ik maar een lichaam dat sporen van een zwangerschap laat zien’

‘Had ik maar een lichaam dat sporen van een zwangerschap laat zien’

Fotografe Desiree Fortin heeft totaal geen schaamte voor haar lichaam, nadat ze is bevallen van een drieling. Sterker nog ze vindt dat vrouwen er trots op moeten zijn, want “er zijn altijd vrouwen die zeggen: ‘Had ik maar een lichaam dat sporen van een zwangerschap laat zien.’”

De fotografe maakt sinds de geboorte van haar drieling foto’s van haar na-de-bevalling-lichaam. Dat doet ze al twee en een half jaar. En terwijl ze toegeeft dat ze soms moeite heeft om haar moederlichaam te accepteren, is er een quote die alles weer in perspectief plaatst.

“Voor elke vrouw die ongelukkig is met haar bevallingssporen op haar lichaam is er een die wenst dat zij ze ook had.”

Lees ook:
Dit wil je van je partner horen over je moederlichaam

'Hoopwonden'

Op Instagram zegt ze: “Ooit was ik zo’n vrouw, wachtend, wensend en hopend om ooit een moeder te worden.” Het duurde drie jaar voordat dat lukte met behulp van ivf. “Toen ik erachter kwam dat ik moeder zou worden, was dat een geweldig gevoel. En het maakte niet uit dat mijn lichaam drastisch zou veranderen.”

Om haarzelf aan die gedachte te herinneren, spreekt ze niet over striae, slappe huid of rimpels. In plaats daarvan heeft ze het over ‘hoopwonden’.

Schoonheid van een moederlichaam

"Sporen op je lichaam na de bevalling zijn verhalen van hoop, verhalen van liefde en soms van verlies. Er zit zoveel schoonheid in een moederlichaam omdat het staat voor leven, onze kinderen en de onvoorwaardelijke liefde die we voor hen hebben. Voor degene die wens, hoopt, bidt voor een wonder, dit is voor jou."

Wat prachtig verwoord!

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • Nx4

  ik moet eerlijk zeggen dat ik wel blij ben dat ik na 4 kinderen en mega veel kilo's te zijn aangekomen , ik geen 1 striem heb op mijn buik. en ja ook ik heb er jaren ober moeten doen om zwanger te worden. als ik striemen gehad zou hebben dan was dat zo en dan was dat ook prima maar ik heb ze niet en ben daar wel blij mee.

 • gewoonmoeders

  Durf het bijna niet te zeggen, maar ik vind de vrouw? op deze foto wel erg mannelijk overkomen... Ik vind de foto totaal niet fotograaf waardig.. en vind haar voeten eerder viezig en storen aan de foto. de buik op de foto stoor ik me dan weer niet aan. maar vind het algeheel nogal viezig/slonzig overkomen.. ongekamde haren, geen make-up, vieze teennagels, overal vlekjes en een shirtje dat haar niet zo mooi staat..

  de boodschap achter de foto zou veder wel goed bedoeld zijn.

 • Nx4

  ik dacht precies het zelfde

 • mamavanmijnlief

  Ik kan me voorstellen dat je je hier aan kunt storen (om de redenen die hieronder worden genoemd). Ik zelf vind het wel een mooie manier om het ook zo te benaderen. Ik ben niet blij met de strepen op mijn buik. Maar ik was nog minder blij geweest als ik ze niet had gehad...

 • Mamabear2

  Ik vind dit artikel juist wel heel mooi. Ik heb veel tjjgerstrepen. Zonder die strepen had ik mijn kinderen niet gehad. Ik vind het juist een oproep om je er niet voor te hoeven schamen. Op mij komt het juist niet belerend over, maar als een hart onder de riem

 • Soccer-Mom

  Een dagje Babybytes zonder uit de USA gekopieerde artikelen... alsjeblieft

 • Sharon

 • Dromenvanger1987

  Alsof het leed van de een de ander van haar leed mag ontnemen.

  Ieder voelt haar pijn op haar manier en ik vind dit soort oproepen ondermijnend aan de emoties van een ander.

  Het laat ons weten niet te mogen klagen omdat je zo bevoorrecht bent dat je zwanger bent of bent geweest. Ik denk dan... Pl@#r toch op.

 • rlyblue

  Helemaal mee eens. Iedereen heeft recht op zijn eigen gevoelens. Kan hier soms ook erg geïrriteerd van worden. Er zijn altijd mensen die het erger hebben dan jij, maar dat betekent niet dat jij je altijd maar gelukkig hoeft te voelen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50