Gynaecologen willen vrouw kunnen dwingen tot keizersnee

Gynaecologen willen vrouw kunnen dwingen tot keizersnee

Een groep gynaecologen en rechters pleiten ervoor dat een zwangere vrouw gedwongen moet kunnen worden tot een keizersnee als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding komt. 

Als het leven of de gezondheid van het kindje in gevaar komt, moet de desbetreffende arts naar een rechter kunnen stappen. Die moet kunnen beslissen tot zo’n ingreep, ook al weigert de aanstaande moeder.

Twee tot drie keer per jaar
In het vakblad Medisch Contact laat een groep gynaecologen en rechters weten dat zij willen dat dit mogelijk wordt. Op dit moment is het zo dat de moeder uiteindelijk beslist of ze een keizersnee krijgt. Maar voor de baby is een keizersnee soms wel nodig. Hoe vaak zo’n situatie in Nederland voorkomt is niet bekend, maar volgens de opstellers gebeurt het twee tot drie keer per jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Dan mogen zij niets doen.

Als zo’n regel uiteindelijk leidt tot de dood van een baby, is er iets mis met de regel, schrijven ze in Medisch Contact. ‘Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?’ De groep artsen en rechters wil daarom meer aandacht voor het ‘belang van de foetus bij een veilige geboorte’. Ze willen niet dat de moeder helemaal niets meer te zeggen heeft, maar bij een nee ‘is het geen afgedane zaak'.

De rechter bellen
De artsen en rechters stellen voor dat een arts bij een dergelijke weigering door de moeder de voorzieningenrechter belt. Die komt direct naar de verloskamer, hoort de argumenten aan en hakt daar de knoop door. Als het de rechter niet lukt om op tijd in het ziekenhuis te zijn, moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan, ‘die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd’.

Wat vind jij van dit voorstel? 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50