Grotere kans op beroerte bij vrouw die na veertigste kind krijgt 

Grotere kans op beroerte bij vrouw die na veertigste kind krijgt 

Er wordt een hoop onderzoek gedaan naar en geschreven over vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen. Er zitten nu eenmaal meer risico’s aan een zwangerschap op latere leeftijd. Nu blijkt dat vrouwen die na hun veertigste een kind krijgen, 60% meer kans hebben op een beroerte later in het leven.

Dit concluderen de onderzoekers aan de Universiteit van Minnesota naar aanleiding van een 12-jarige studie uitgevoerd onder 72.221 vrouwen.

Risico's
Onderzoekers vergeleken de gezondheid van vrouwen die na hun veertigste een kind hadden gekregen en vrouwen die voor hun veertigste een kind hadden gekregen. De moeders die na hun veertigste een kind kregen, hadden 70% meer kans op overlijden door hart- en vaatziekten in een later stadium van hun leven. 2,3% van de vrouwen die onder de veertig jaar oud een kind kregen, stierf door hart- en vaatziekten, tegenover 3,9% van de vrouwen die boven de veertig een kind kregen.

Daarnaast blijkt dat vrouwen boven de veertig twee keer zoveel kans hebben op een beroerte door inwendige bloedingen en 20% meer kans op een hartaanval. Het risico op een beroerte door een bloedstolsel wordt ook 60% groter.

Hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol
Het verhoogde risico op deze aandoeningen kan verklaard worden doordat oudere vrouwen een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk, diabetes of hoog cholesterol als ze zwanger zijn. Professor en onderzoeker Adnan Quresh: ‘We wisten al dat oudere vrouwen een grotere kans hebben op gezondheidsproblemen tijdens hun zwangerschap, nu weten we ook dat er langetermijnrisico's zijn.’

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50