Grappig of misplaatst? Dubieuze afbeelding in tekenfilm Maya de Bij

Grappig of misplaatst? Dubieuze afbeelding in tekenfilm Maya de Bij

Mijn zoon was twee toen hij wel eens met de iPad mocht rommelen. Met zijn kleine garnalenvingertjes klikte hij een eind weg op Youtube en al snel belandde hij van lieve afleveringen van Peppa Big bij filmpjes die ik het best kan beschrijven als iemands rare fetish. Ik noem: iemand in een lycra Spiderman-pak die in een leeg bad ballonnen aan het lek prikken was. Ok...?

Al snel besloot ik dus dat Youtube niet het meest geschikte medium was voor hem om even een tekenfilmpje te kijken. Hij mocht - en ja, ik hield schermtijd in acht - wel eens filmpjes op de NPO-app kijken of los gaan op de kinderafdeling van Netflix. En toen kwam mij vanmorgen een bericht onder ogen waar ik vooral om moest gniffelen.

Lees ook:
Geef je kind toegang tot Youtube en je komt al snel in DIT afvoerputje terecht

Facebook

Een Amerikaanse moeder had namelijk een verbaasd bericht op Facebook geplaatst. Ze zag in een aflevering van Maya de Bij een overduidelijk getekende piemel in een holle boom. Waarschijnlijk een grapje van de tekenaars. Moeder Chey Robinson was iets minder geamuseerd: 'Dit hoort niet thuis in een tekenfilm. Walgelijk! Dit hoeven kinderen niet te zien.' Haar bericht ging al snel viraal. Ze kreeg bijval van sommige ouders, terwijl anderen er hard om moesten lachen. 

Reactie CEO

De producent achter het programma heeft inmiddels gereageerd op het incident. "Dit is een misplaatste grap van een tekenaar. We zullen er helaas waarschijnlijk nooit achterkomen wie dit heeft getekend..." Wel heeft producent, Studio 100, de afbeelding vervangen voor een herziene versie. 

Wat zie jij?

Ik moest zelf vooral denken aan de afbeelding van een vaas. Als volwassene zie ik hier een stelletje 'het erg gezellig' hebben. Maar vraag aan kinderen wat ze zien, en ze zeggen dat het een vaas is met allemaal dolfijnen. Kinderen die nog nooit geconfronteerd zijn met seks, zíen er dus ook niets in wat daarmee te maken heeft. Ik denk dat we ons dus niet echt zorgen hoeven te maken om het lolletje van de Maya-tekenaars. 


Bron afbeelding

Wat denken jullie? Toch wel grappig, of heel erg ongepast?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • china-dad

  Het is geen piemel maar een stijve piemel en daarom ongepast in een kinderserie waar mijn dochter van 3 naar kijkt. Ze vraagt momenteel bij van alles 'papa wat is dat?'...

  Ik kreeg er zelf wel de slappe lach van toen ik het las

 • salamandertje

  De dochter van vrienden was naar marsha en de beer aan het kijken en toen kreeg ze ineens een Poolse dame en een Poolse beer in beeld dat vond ik zorgelijker dan dit plaatje ;-)

 • Mevrouw-mama

  En dan zien ze een piemel.. en dan.. ? Ik snap dat je geen porno aanzet voor je kind maar dit is waarschijnlijk een paar seconde in beeld gezien. Is een piemel iets om je kind voor te beschermen? Dat is "lullig" voor alle jongetjes die Maya kijken.

 • Mamsievan2LM

  Ik kan me er niet druk over maken

  Ik zie het als een misplaatste grap en het had niet gemoeten maar GTST staat ook bij veel gezinnen op tv en dat kan bijv wel allemaal.... .

  Hoop geneuzel om niks..

 • Soccer-Mom

  Het zou mij waarschijnlijk niet eens opgevallen zijn. Zoals altijd: much ado about nothing

 • Nique11

  Ik heb mijn dochter van 5 gevraagd wat ze ziet. Op het plaatje met de vaas. Het eerste wat ze zegt; 'ik zie 2 mensen!' Toen ik haar probeerde uit te leggen dat er dolfijnen op staan, ontstond er nogal een discussie. 'Nee mama, het zijn echt 2 mensen, dit zijn armen en dit de benen!' Zorgwekkend dat dit in kinderfilmpjes voorkomt. Óók kinderen zien hier dus andere dingen in dan wat de bedoeling is..!!

 • DimmetjeV

  Disney heeft dit wel vaker in zn geschiedenis gehad, op YouTube vind je er genoeg filmpjes met de voorbeelden over. En wat je mening ook is, deze films zijn bedoeld voor kleine kinderen en daar hoort geen stijve l*l bij

 • mama-love-85

  Inderdaad! Ik heb ook eens een filmpje gezien waarin duidelijk bewezen wordt hoe Disney al jaren bezig is met het onderbewuste van kinderen te beinvloeden dmv sexgerelateerde signalen en afbeeldingen. Ik was er zelf erg van geschrokken en realiseerde mij dat onze kinderen echt op de raaste wijze gemanipuleert worden.... BAH!!

 • Lieve mamma

  Precies dit!! Er is meer gaande onder de zon!

 • Soccer-Mom

  oh daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Kom maar op met dat Disneyfilmpje.

 • mama-love-85

  @sterlitzia kijk op youtube bij zoekterm disney illuminati

 • Mamabear2

  Ik denk inderdaad dat kinderen er niks in zien en ik denk ook niet dat het schadelijk is als ze het per ongeluk wel zien. Toch vind ik het verre van grappig en zeker wel zorgwekkend. Wat mij namelijk wel een heel naar gevoel geeft is dat er dus een tekenaar van kinderfilms is die dit doet. Die man of vrouw, daar maak ik me wel zorgen over. Zo'n grapje in films voor 16+? Prima. Maar dit is een programma voor peuters en kleuters. Wat haalt die persoon in het hoofd? Wat is de bedoeling van de grap? Misschien ben ik overbezorgd, maar ik vind het maar eng, ook dat men er niet achter gekomen is wie dit heeft gedaan. Het zit me iig niet lekker

 • Barbamammie79

  Mee eens.

  Trouwens.. dolfijnen?? Waar dan? Die zie ik dan dus weer niet.

 • ons mupke

  Moest ook even zoeken want zag alleen het gezellige stel zeg maar! Je moet naar het donkere grijze kijken..allemaal verschillende dolfijnen. ..Het kruis van de vrouw is een staart bijvoorbeeld.

 • DimmetjeV

  Helemaal met je eens!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50