Gezondheidsraad: 'NIPT-test moet beschikbaar zijn voor alle zwangere vrouwen' 

Gezondheidsraad:

Alle zwangere vrouwen moeten de mogelijkheid krijgen een NIPT-test te ondergaan, dat adviseert de Gezondheidsraad aan minister Edith Schippers van VWS. Met een NIPT-test kun je te weten komen of je foetus een ernstige afwijking heeft. 

In 2014 is er een proef met NIPT begonnen. Met deze betrouwbare bloedtest kan worden vastgesteld of een foetus een chromosoomafwijking heeft (syndroom van Down, Edwards of Patau). De test kwam alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een foetus met een dergelijke afwijking. Deze vrouwen hadden al de combinatietest gedaan. Hiermee wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans op een Downsyndroom voor het kind is.

Nauwkeuriger
"Inmiddels is er meer onderzoek gedaan naar NIPT. Daaruit blijkt dat de test ook goed werkt bij vrouwen met een gemiddeld risico", aldus de Gezondheidsraad. "Een voordeel van NIPT is dat deze nauwkeuriger dan de combinatietest voorspelt of een foetus een afwijking heeft. Daardoor is er minder vaak een vruchtwaterpunctie of vlokkentest nodig; testen waarbij een klein maar niet te verwaarlozen risico op een miskraam bestaat."

Eerder pleitten meerdere partijen in de Tweede Kamer voor het beschikbaar maken van NIPT in het basispakket voor iedereen. Minister Schippers maakte toen duidelijk dat ze eerst het advies van de Gezondheidsraad zou afwachten voor een beslissing hierover te nemen.

Vind jij het een goede zaak als de NIPT-test beschikbaar wordt voor iedereen?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: RTL

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50