Gezondheidsraad geeft nieuw advies: déze dingen mag je wel/niet eten als je zwanger bent

Gezondheidsraad geeft nieuw advies: déze dingen mag je wel/niet eten als je zwanger bent
  • in Voeding
  • 3
  • 1667
  • 24/06/2021

De laatste jaren kwamen er zoveel onderzoeken over wat je nu wel en niet mag eten als je zwanger bent, dat je soms de bomen door het bos niet meer zag. Daarom heeft de Gezondheidsraad er even goed naar gekeken en een nieuw advies uitgebracht die voor alle zwangeren duidelijkheid moet geven.

Wel vis geen vis, een beetje koffie, absoluut geen koffie. Door de jaren heen werd er zoveel vernieuwd advies gegeven dat het voor zwangere vrouwen veel onduidelijkheid gaf. Daarom heeft de Gezondheidsraad in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid alle voedingsonderzoeken op een rij gezet.

Lees ook
Zo leer je je kind gezond om te gaan met eten

Eenduidig advies

Niet alleen voedingsdeskundigen hebben de wetenschappelijke onderzoeken bekeken, ook huisartsen, gynaecologen en toxicologen zijn erbij betrokken, zodat iedereen hetzelfde advies geeft. Alle voedingsadviezen kun je nu lezen bij het Voedingscentrum.

Gezond en gevarieerd

Het belangrijkste is dat je als zwangere gezond en gevarieerd eet. Verder is het belangrijk dat je de juiste vitaminen en mineralen via voeding binnen krijgt. Over vis was jarenlang veel onduidelijk, maar vis mag je wel eten, het liefst twee keer in de week; een keer in de week vette vis, zoals zalm en een keer in de week magere vis, zoals tilapia. Maar er zijn ook vissen die je beter kunt mijden, zoals tonijn.

Foliumzuur en vitamine D

Verder is het belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken van foliumzuur; vier weken voor de bevruchting tot tien weken van de zwangerschap. Vitamine slikken is ook van belang voor de opbouw van de botten van je ongeboren kind.

Dít kun je beter niet doen

Er zijn ook producten die je beter niet of beperkt kunt nemen. Denk aan bijvoorbeeld alcohol, cafeïne en lever. Ook soja en zoethout kun je beter even achterwege laten. En ben je fan van kruidenthee? Sommige kruiden kunnen schadelijk zijn.

Wil je precies weten wat je nu wel of niet mag? Ga dan naar de site van het Voedingscentrum.

Bron: Nos.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Flamingootje

    Fijn dat men eindelijk erkent dat soja regelrechte troep is 👍🏼 (of 'kan zijn' afhankelijk van hoe je er op reageert)

  • Assiral

    Ook vleesvervangers met soja?

  • Swutch

    Als je ook soja gebruikt als zuivelvervanger, dan maximaal 4 porties daarvan per dag en daarnaast maximaal 2 porties vleesvervanger per week. Gebruik je alleen soja bij de avondmaaltijden, dan is er geen maximum. Ervan uitgaande dat je geen kilo's eet ;-)

    Zie ook de informatie op de website van het Voedingscentrum:

    https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/kan-ik-te-veel-isoflavonen-binnenkrijgen-als-ik-zwanger-ben-.aspx

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50