Gezonder leven al vóór de zwangerschap: dat doe je hierom

Gezonder leven al vóór de zwangerschap: dat doe je hierom

Je eerste afspraak met de verloskundige heb je als je al zo'n tien weken zwanger bent. Tegen die tijd is je embryo al vrijwel helemaal gevormd. Marjolein Poels, onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, zou dit liever anders zien. En daar heeft ze goede redenen voor...

De verloskundige vertelt je tijdens dat eerste bezoekje meestal wat je wel of juist niet zou moeten eten, drinken of doen voor een gezonde zwangerschap en een gezonde baby. Maar bij tien weken zwangerschap is dit eigenlijk aan de late kant. Poels pleit daarom voor een gesprek met de verloskundige vóór de conceptie. 

Obesitas

Uit diverse onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat moeders met obesitas vaker kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap. Zo is de kans op zwangerschapssuiker zes keer zo groot als bij moeders met een gezond BMI. Ook hebben moeders met obesitas volgens Poels een grotere kans op een hogere bloeddruk en zelfs zwangerschapsvergiftiging. Vrouwen zouden er dus goed aan doen om een zo gezond mogelijk gewicht te krijgen vóór de zwangerschap. 

Overig advies

Ook adviseert Poels vrouwen te stoppen met roken en drinken nog voordat ze zwanger raken. "Slik foliumzuur gedurende minimaal vier weken vóór de conceptie" raadt ze bovendien aan. Dit komt de ontwikkeling van de baby ten goede." Dieten als je eenmaal zwanger bent is overigens af te raden: hierdoor krijg de baby niet voldoende voedingsstoffen om goed te groeien. 

Vaders

Voor aanstaande vaders heeft Poels ook goed advies: "Stop met roken! De zaadkwaliteit gaat ervan achteruit en dat is uiteraard niet wenselijk als jullie een kinderwens hebben."

Hebben jullie bewust iets gedaan om zo gezond mogelijk de zwangerschap in te gaan?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50