Gelezen op het forum: hoeveel tijd zat er bij jullie tussen het eerste en tweede kind?

Gelezen op het forum: hoeveel tijd zat er bij jullie tussen het eerste en tweede kind?

Op het BabyBytes-forum kwamen we een vraag tegen die meerdere mensen zich afvragen: hoeveel tijd zat er tussen het eerste en het tweede kind? Hoe zit dat bij jullie? 

Er zijn geen standaardregels over hoeveel tijd er tussen het eerste en het tweede en de daaropvolgende kinderen zou moeten zitten. Het is ideaal zijn als je zoiets kunt plannen, maar de natuur denkt daar soms anders over. Stel dat je de eerste keer snel zwanger werd dan wil dat niet zeggen dat het een tweede keer weer zo gebeurt.

BabyBytes-forum 

En we denken er natuurlijk ook verschillend over. De een vindt het fijn als de kinderen sneller op elkaar volgen en de ander moet daar weer niet aan denken. Zo is ook te zien op het BabyBytes-forum waarin een van de leden de vraag stelde hoeveel tijd er bij de andere forumleden tussen het eerste en het tweede kind zat. 

“Onze jongens schelen 20 maanden. Ik vond dit best pittig, omdat m'n oudste veel energie zoog. Nu ze ze 7 en bijna 6 jaar zijn is het ideaal. Ze hebben veel aan elkaar. Ze maken ook regelmatig ruzie, maar kunnen ook samen spelen.” 

“Wij hebben bewust gekozen voor 4 jaar leeftijdsverschil, zodat de oudste naar school zou gaan als er nog eentje kwam. Ik ben er erg blij mee, ik kon hem veel dingen uitleggen waarom ik hem bijvoorbeeld niet kon tillen etc, en hij kon me met kleine dingen helpen. Ze zijn nu 6 en 2 jaar en de grootste vrienden.” 

>> Meer reacties kun je lezen op het BabyBytes-forum. 

Onderzoek 

Uit Amerikaans onderzoek is wel naar voren gekomen dat het verstandig is om je kinderen niet vlak na elkaar te krijgen. Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is twee jaar en drie maanden. Dit betekent dat je minstens anderhalf jaar moet wachten voordat je weer zwanger wordt. 

Er zitten namelijk nogal wat risico's als je je kinderen vlak achter elkaar krijgt. Je lichaam moet immers nog herstellen van de eerste zwangerschap en bevalling. Het neemt minstens 18 maanden in beslag om volledig te herstellen. Ook zijn er risico's voor het kind. Als je snel weer zwanger wordt na een bevalling wordt de kans op een vroeggeboorte groter. Ook blijkt uit het onderzoek dat er gedragsproblemen zijn als kinderen kort op elkaar worden geboren. Helaas hebben de onderzoekers daar nog geen verklaring voor gevonden. 

Hoeveel tijd zit er tussen jouw kinderen?

Lees ook:

Veel moeders krijgen hun kinderen tekort op elkaar
Een tweede kindje krijgen is makkelijker dan de eerste

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Anna-76

    ...Alsof iedereen dit ook kan plannen...Mijn reactie wordt hier gebruikt. Er staat niet bij waarom er 20 maanden tussen zit. Het past niet bij ' de één vindt het fijn', want wij hadden het liever anders gehad, maar als je op je 39e voor het eerst moeder wordt, met daarvoor meerdere miskramen, ga je kijken naar de ( leef-)tijd. En dan heeft de "bewuste keuze" een hele andere lading...en gaat het niet om dat je het fijn vindt dat er weinig leeftijdsverschil in zit.

  • Lady-Whistledown

    Dus alleen twee jaar en drie maanden is ideaal? Twee jaar en vier maanden niet meer? En om welk onderzoek gaat het dan? Als ik in de tekst op 'Amerikaans onderzoek; klik, kom ik bij de vraag over het leeftijdsverschil uit.

  • Mama-R

    Bij ons zit er straks 2 jaar en 4 maanden tussen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50