Gefeliciteerd met de geboorte van jou als ouder!

Gefeliciteerd met de geboorte van jou als ouder!
  • in Relaties
  • 0
  • 637
  • 24/04/2023

Als de kleine is geboren draait het niet alleen maar om het nieuwe leven in jullie nieuwe gezin, maar ook om de nieuwe rol die je krijgt als ouder! Advocate en scheidingsmediator Yvette Seen legt uit waarom het zo belangrijk is om die rol niet te onderschatten.

Is het je weleens opgevallen hoeveel rollen wij eigenlijk spelen in ons leven? Zo ben ik moeder, vrouw, partner, ondernemer, mediator, advocaat, hulpouder, vrijwilliger, zus, dochter, tante, buurvrouw, zwemmaatje etc. Zo veel verschillende rollen en toch ben ik één en dezelfde persoon. In ons leven leren we al heel vroeg een rol aan te meten: van een grote zus wordt immers ander handelen verwacht, dan van het kleine zusje. Je ziet het ook duidelijk terug in het spel van kinderen: “Ik ben moeder en jij bent vader, jij komt terug van je werk en ik ben met de baby aan het wandelen…” Rollen. Heel veel verschillende rollen, die wij vaak onbewust invullen. En zo is het ook met je ouderrol. 

Ouderrol 

Met de geboorte van jullie eerste kindje wordt niet alleen een kind geboren... Er wordt ook een moeder geboren, een vader geboren en een gezin. Er ontstaat een hele nieuwe dynamiek en al die veranderingen worden te vaak onderschat of zelfs volledig aan voorbijgegaan. Het draait toch alleen om die kleine die geboren is? Nou, nee. 

Vaak hebben mensen wel een idee hoe ze hun ouderrol willen vervullen als de kleine er eindelijk is, maar hoe het voelt om ouder te zijn weet je (hoe cliché ook) pas als je écht zelf een kleine hebt. 

Moederschap  

Het moederschap overspoelt je: de liefde voor je kind is onbeschrijfelijk groot, de angsten en onzekerheden als pasgeboren moeder horen daar natuurlijk ook bij: geef ik wel voldoende melk, hoor ik de kleine wel als ik ga slapen, maar al doende leert men, wordt met zelfverzekerder en krijgt men het moederschap onder de knie. 

Vaders 

Ook vaders komen in een heel andere rol terecht. Of ze nu wel of geen luiers verschonen en de kleine in bad doen, ook hun liefde is onmeetbaar groot en met name de verantwoordelijkheid die ze plots voor zo’n klein wezentje voelen. Veelal zijn het toch nog steeds de mannen die hoofdverdiener zijn en door de geboorte van het gezin is hij opeens verantwoordelijk, niet alleen meer voor zichzelf en zijn vrouw, maar ook voor dat kleintje en dus het hele gezin. Die druk die (veelal toch) vaders voelen, wordt ook maar al te vaak onderschat. 

De familie BV 

Na de geboorte zie je dat ouders hun nieuwe rol als vanzelfsprekend oppakken: alles wordt geregeld en gepland. Die geeft een flesje, de ander doet de luiers, later brengt de één de kinderen naar het kinderdagverblijf en haalt de ander ze op, de één zorgt voor de boodschappen, de ander dat er gekookt wordt, de één doet de was, de ander brengt de kinderen naar bed. Ja, de Familie BV is geboren. Als ik het in mijn mediations over de Familie BV heb, weten alle ouders direct wat ik bedoel. Ouders zijn een geoliede machine, alles loopt op rolletjes, of toch niet? 

Je liefdesrelatie 

Kinderen hebben baat bij rust, regelmaat en structuur. Maar ja, laten dat nou net die dingen zijn die funest zijn om je liefdesrelatie goed te houden. De geboorte van de kinderen is, als je niet oppast, daarom ook de doodsteek van je liefdesrelatie. Want wat wil je in je liefdesrelatie? Spontaniteit en spanning, alles behalve die sleur waar zoveel stellen onbedoeld en ongewild toch in belanden door het ouderschap. 

De ouders die ik voor mij in de praktijk zie waren ooit nog man en vrouw, deden ooit nog leuke dingen samen en hadden ooit nog echt aandacht voor elkaar. Ja, toen ze daar nog de tijd voor hadden. Of is het dat ze er geen tijd meer voor vrij maken? Wat het ook is, de partnerrelatie is vaak ver te zoeken bij de stellen die ik begeleid. 

Balans 

Wil je elkaar als partner niet verliezen? Zorg er dan voor dat jullie ouderschap en partnerrelatie in balans is. Vergeet niet dat jullie ouderschap nooit had bestaan zonder jullie partnerschap. Koester die, voedt die en onderhoudt die zoals ook een plant zonlicht en water nodig heeft om te kunnen bloeien. En wees ook reëel: niets in de natuur bloeit het hele jaar dus als er even wat minder tijd is voor jullie als partners, omdat jullie aan het groeien zijn in je ouderrol, is dat helemaal niet erg, als je maar op tijd die gieter weer oppakt en de zon zijn werk laat doen.

Lees ook:

Erkenning en gezag: hoe hebben jullie het geregeld?
Elisa is single moeder: 'Haar vader heeft haar nog nooit gezien' 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Yvette Seen, advocate en scheidingsexpert bij Gezinsvriendelijk Scheiden. Opgegroeid in Luxemburg, gestudeerd in Leiden en inmiddels al weer jaren met mijn man en twee dochters woonachtig in West Friesland. Ik ben van nature vrolijk, open en een echte verbinder.  

Als advocaat regel ik de scheiding van ouders bij de rechtbank en als mediator begeleid ik hen bij het maken van duurzame afspraken voor een gelijkwaardig en harmonieus ouderschap in de toekomst. Dat brengt niet alleen ouders rust en duidelijkheid, maar ook de kinderen zodat zij ondanks de scheiding toch gewoon kind kunnen zijn en zich optimaal kunnen blijven ontwikkelen.  

Dat is niet altijd makkelijk. De transitie van liefdespartners naar co-ouders is complex maar waar een wil is, is een weg. En die weg, leer ik jullie te vinden!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50