Geboortefotografie: wat is het en hoe werkt het precies?

Geboortefotografie: wat is het en hoe werkt het precies?
  • in Bevalling
  • 1
  • 451
  • 09/08/2023

De dag waarop iemand vader of moeder wordt, is één van de meest memorabele dagen in het leven van een ouder. Hoewel het bij een bruiloft heel gewoon is om zo'n unieke dag op een schitterende wijze vast te laten leggen, is het bij een geboorte nog een minder goed bekend begrip. En dat terwijl je ook de geboorte kunt vangen in een prachtige reportage. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk? Fotograaf Renate van Lith legt je alles uit over geboortefotografie.

Waarom kiezen voor geboortefotografie?

In tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie verwachten, wordt er bij geboortefotografie geen onsmakelijk geheel vast gelegd. Integendeel zelfs! Een geboortefotograaf legt de gebeurtenissen op een pure, mooie en integere wijze vast. Een mooi uitgangspunt is dat men de foto's zonder gêne aan hun kraamvisite zouden moeten kunnen laten zien. Details, maar met name de sfeer, emoties en liefde worden in beeld gebracht. Het eindresultaat is een dierbare en tastbare herinnering, die nog vaak teruggekeken zal worden en die de geboren baby’s later ongetwijfeld óók nog vaak terug zullen willen zien.

Want het zijn juist die onbetaalbare momenten die later goud waard zullen zijn; zoals de liefde die te zien is tussen vader en moeder, een eerste gezinsfoto, de ontmoeting met eventuele broertjes en/ of zusjes, maar bijvoorbeeld ook het moment waarop een kindje voor het eerst wordt vast gehouden.

Omdat geen enkele bevalling hetzelfde verloopt, is elke geboortereportage uniek. Het is een persoonlijk verhaal van de dag waarop een kindje werd geboren.

Hoe gaat geboortefotografie in zijn werk?

1. Kennismaking

Van te voren maakt een geboortefotograaf altijd even kennis met een potentiële klant, tijdens een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Dit kan natuurlijk telefonisch, maar de meeste geboortefotografen gaan bij de klant langs voor een persoonlijke kennismaking. Het is namelijk goed en prettig om elkaar even 'in het echt' te hebben gezien, voordat jullie van beide kanten besluiten om met elkaar in zee te gaan. Het is immers een intiem moment en het is belangrijk dat het contact wederzijds goed aanvoelt. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de wensen, grenzen, voorkeuren en eventuele vragen besproken met de geboortefotograaf.

2. Het moment van de bevalling

Wanneer je ervoor kiest om de geboorte door een geboortefotograaf te laten fotograferen, is de geboortefotograaf (in de meeste gevallen) vanaf week 38 - tot de geboorte - onafgebroken voor de aanstaande ouders bereikbaar, ook 's nachts. De ouders nemen contact op met de fotograaf van hun keuze, zodra die het gevoel heeft dat de bevalling goed op gang is gekomen. De fotograaf kan hierdoor de laatste noodzakelijke dingen regelen, zoals bijvoorbeeld het weg brengen van zijn/haar kinderen naar de oppas.

Bij ongeveer vier centimeter ontsluiting, vertrekt de geboortefotograaf meestal naar de klant toe.

3. Niet alleen geboorte, maar ook sfeer vastleggen

Vanaf de weeën, tot enkele uren na de geboorte, is de fotograaf vervolgens onopvallend bij de geboorte aanwezig om een reportage te maken. Daarbij worden niet alleen maar foto’s gemaakt van de uitdrijving of de geboorte. Maar ook bijvoorbeeld van het contact en de liefde tussen de partners onderling, de eerste voeding van de baby, de eerste onderzoekjes, of van kleine details zoals de handjes of voetjes van de baby. Ook het mogelijke bezoek dat langskomt om een kindje voor het eerst te bewonderen wordt vastgelegd, indien dit mogelijk is.

4. Op de achtergrond aanwezig

Een goede geboortefotograaf is zich bewust van het feit dat hij/zij aanwezig is tijdens een ontzettend intieme aangelegenheid. Het is een speciaal moment van de aanstaande ouder(s). Een goede geboortefotograaf houdt zich dan ook op de achtergrond aanwezig en probeert zo min mogelijk op te vallen of het geboorteproces te verstoren. Hij/zij past zich aan de situatie aan en fotografeert vanaf een afstandje. Een professioneel geboortefotograaf geeft zorgverleners bovendien ook alle ruimte en loopt hen nooit voor de voeten. Want hoewel het prachtig is om mooie foto's te maken; het welzijn van de ouders en baby is natuurlijk het allerbelangrijkst.

5. Verzoekjes

Ondanks dat geboortefotografen onopvallend aanwezig zijn, helpen zij soms gerust bij kleine verzoekjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het pakken van een glaasje water of het roepen van het verplegend personeel. En soms voeren zij tussendoor ook gewoon een gesprekje met de klant, of wordt er gelachen met elkaar. Professionele geboortefotografen weten de situaties waarin dat mogelijk is, goed in te schatten.

6. Vlak na de bevalling

Enkele uren nadat een kindje geboren is, vertrekt de geboortefotograaf met alle waardevolle foto's naar huis. Veel fotografen leveren vervolgens binnen 24 uur een klein voorproefje aan (dat bestaat uit enkele foto's). Soms leveren zij ook direct een foto aan voor op het geboortekaartje, indien de klant dat wenst. 

7. Foto's selecteren

Thuis selecteert de geboortefotograaf de foto’s en maakt met de geselecteerde foto’s een fotoserie. Deze serie/ reportage geeft een compleet beeld van de dag waarop het kindje geboren werd. Daarin zit een doorlopend verhaal, waarin alle belangrijke, persoonlijke en mooie momenten zijn meegenomen. Een vastgelegde herinnering voor altijd en vele generaties daarna...

Heb jij gebruik gemaakt van een geboortefotograaf?

Lees ook:

Geboortefotografie: een overzicht van de mooiste foto's van 2022
Geboortefotografie: veel gestelde vragen beantwoord

Fotografie en video: RenatevanLith.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Omdat geen enkele bevalling hetzelfde verloopt, is elke geboortereportage uniek. Het is een persoonlijk verhaal van de dag waarop een kindje werd geboren. En juist dát probeert Renate van Lith als geboortefotograaf voor aanstaande ouders vast te leggen.

In 2020 heeft zij de eervolle titel van ‘International Birth Photographer of the year' mogen ontvangen bij de Birth Photographer International Image Competition. Meer informatie over Renate vind je op Renatevanlith.nl.

Wil je meer weten over geboortefotografie? Je kunt op degeboortefotograaf.nl het meest complete overzicht van geboortefotografen in Nederland én België vinden. Er zit altijd een geboortefotograaf bij jou in de buurt. Ook kun je veel (belangrijke) informatie vinden voor aanstaande ouders, zoals waar je op moet letten bij het zoeken naar een geboortefotograaf. En wist je dat er zelfs een keurmerk voor geboortefotografen bestaat? Renate draagt dit keurmerk ook. Daarmee weet je zeker dat je met een professionele geboortefotograaf te maken hebt!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Yune

    Zou het aan iedereen aanbevelen, zo waardevol om op terug te kijken!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50