Foodieblogger Susan maakt gezonde(re) ontbijtkoek

Foodieblogger Susan maakt gezonde(re) ontbijtkoek

Een plakje ontbijtkoek, ja dat lusten we allemaal wel. Het liefste nog met een lekker laagje roomboter erop. Veel mensen hebben het ook in huis, handig ook voor onderweg wanneer je even trek hebt. Echter denk ik dat veel mensen geen idee hebben wat ze nou eigenlijk naar binnen werken. Zo’n stukje ontbijtkoek zit bomvol suikers dus echt gezond is het natuurlijk niet. Omdat wij een meiske in huis hebben die het wel erg graag lust besloot ik zelf de keuken eens in te duiken om een gezonder recept te maken.

Suikers zijn suikers

ontbijtkoek

Nu vraag je je misschien af; is zo’n zelfgemaakte ontbijtkoek nou daadwerkelijk gezonder dan een ontbijtkoek uit de winkel. Ja dat is hij zeker! Je leest best vaak in recepten dat er geen suikers zijn toegevoegd of er zijn geen geraffineerde suikers toegevoegd, maar er zitten alleen natuurlijke suikers in. Maar er zijn geen gezonde suikers. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige of toegevoegde suikers. Maar fruit is natuurlijk wel gezonder dan snoep. Omdat hier gezonde en goede voedingsstoffen in zitten. Daarom voeg ik in dit recept geen onnatuurlijke suikers toe, maar haal ik de suikers uit dadels en appelstroop. Waardoor het toch een stuk gezonder is dan een kant en klaar stukje ontbijtkoek uit de winkel. Sowieso veel lekkerder!

Samen bakken

ontbijtkoek

Wil je ook wat meegeven over gezond eten aan je kids? Bak deze ontbijtkoek dan samen. Niet alleen heel gezellig, maar ook super leerzaam! En ondertussen kun je lekker snoepen van de lekkere ingrediënten die erin gaan. Ik krijg altijd veel vragen over eten tijdens het samen koken en dat geeft mij een mooie gelegenheid om er iets over te vertellen. Niet per se wat gezond is of ongezond, want zo zwart wit is het vaak niet. Maar bijvoorbeeld over waar iets vandaan komt, hoe het groeit of wat erin zit.

Voor iedereen een plakje

ontbijtkoek

Ik heb het recept zo samengesteld dat iedereen uit het gezin er een plakje van kan eten. Er zit bewust geen honing in dus ook de kleintjes onder een jaar kunnen er wat van proeven. Door de amandelmelk is hij lactosevrij en door het gebruik van havermeel ook glutenvrij!

Wat heb je nodig voor één ontbijtkoek:

 • 200 gram dadels
 • 250 ml amandelmelk
 • 300 gram havermeel (ook zelf te maken met havermout)
 • 4 el appelstroop
 • 2 tl bakpoeder en een snufje zout
 • 2 tl koek en speculaaskruiden

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden let goed op. Wanneer je oven te warm staat, wordt de buitenkant erg hard en de binnenkant zacht.
 2. Gebruik een cakeblik en vet deze even in of leg er een bakpapiertje in.
 3. Ik laat de dadels altijd even een paar minuutjes weken in heet water.
 4. Gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en maak er een mooi deegje van
 5. Stort het nu in het cakeblik en zet in de oven
 6. Bak het in ongeveer 45 minuutjes af, dit kan echter verschillen per oven. Houdt het dus even in de gaten. Gaat het te hard: dek de ontbijtkoek dan even af met een bakpapiertje. Prik met een satéstokje in de koek om te checken of hij gaar is. De koek blijft een beetje plakkerig aan de binnenkant.
 7. Smullen maar!

Lees ook:

Tags: Mamablog,

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Susanne is 33 jaar, healthy foodie en eigenaresse van kinderdagverblijf De ‘B’engeltjes. Ze woont in Utrecht samen met haar man, zijn dochter Saar (6 jaar) en zoon Goos (7 maanden). Ze geeft graag inspiratie voor gezonde, lekkere en makkelijke recepten óók voor kids!

Neem ook eens een kijkje op haar Instagram: foodiesuus.nl

Gerelelateerde artikelen


Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50