Flesvoeding geven op verzoek: waarom en hoe?

Flesvoeding geven op verzoek: waarom en hoe?
  • in Voeding
  • 0
  • 18417
  • 27/12/2021

Ouders die borstvoeding geven, voeden bijna altijd op verzoek. Dat betekent dat je je baby aanlegt als hij honger heeft en dat je stopt als je baby weer loslaat. Ouders die kunstvoeding geven, worden meestal geadviseerd om om volgens een schema te voeden. Dat is wel erg raar toch? Die baby’s hebben toch geen andere behoeften?

In de natuur voeden alle dieren op verzoek. De baby’s eten gewoon wanneer ze honger hebben. Ze hebben tenslotte geen horloge om te kijken hoe laat het is en geen pen en papier om bij te houden of het alweer ‘etenstijd’ is. Waarom is dat bij mensenbaby’s anders?
Dat is echt een raadsel, want ook mensenbaby’s geven vanaf hun geboorte hongersignalen af. Ze tuiten hun lipjes, steken hun tong uit, doen hun handjes in hun mond of draaien hun hoofdje. Als daar niet snel op gereageerd wordt, gaan baby’s huilen.

Pasgeboren baby’s

Iedere baby wordt geboren met dezelfde behoeftes. Ze hebben behoefte aan nabijheid, veiligheid en voeding. Pasgeboren baby’s hebben een piepklein maagje. Dit maagje heeft het formaat van zijn eigen vuistje en is snel vol en ook weer snel leeg. Daarom is het voor baby’s belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden te drinken. Zo zijn baby’s dag en nacht voorzien van voedingsstoffen die zij nodig hebben om te groeien.


Bij kunstvoeding worden er meestal voedingsschema’s geadviseerd die als doel lijken te hebben om zo snel mogelijk de hoeveelheid voeding te verhogen en zo snel mogelijk de frequentie naar beneden te brengen. Dat is helemaal niet fijn voor je baby. Je baby heeft dan telkens het gevoel alsof hij naar een all-you-can-eat restaurant is geweest en zijn bloedsuikerspiegel wordt zo ontregeld.

Waarom is dat zo?

Lactatiekundige en kinderdiëtist Stefan Kleintjes geeft aan dat dit verschil komt door de oorsprong van kunstvoeding. Kunstvoeding is ooit ontwikkeld om kinderen te voeden die niet (genoeg) moedermelk konden krijgen. Kunstvoeding heeft dus een medische achtergrond met een daarbij horende dosering, gebaseerd op meten en wegen. Net als bij medicatie.

Kunstvoeding geven op verzoek

Voeden op verzoek lijkt dus ook bij kunstvoeding veel natuurlijker en fijner voor je baby te zijn. Maar hoe werkt dat dan? Kunstvoeding op verzoek?

Het sleutelwoord is ‘vertrouwen’. Je moet vertrouwen op het vermogen van je baby om zelf aan te geven wanneer hij voeding nodig heeft. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is de hongersignalen van je baby te ontdekken en hierop te reageren. Denk je dat je baby honger heeft? Geef de fles! Ook als je baby een uurtje geleden nog heeft gedronken.

Doe ik het wel goed?

Voeden op verzoek is niet heel ingewikkeld. Is je kindje blij en gelukkig en groeit hij goed? Dan zit je op de goede weg! Het is helemaal niet erg als je kind een paar dagen wat meer of minder drinkt dan er op de verpakking staat.

Tips

Ben je overtuigd en zou jij graag kunstvoeding op verzoek willen geven? Dan komen deze tips misschien nog wel van pas:

  • Bij borstvoeding moeten baby’s hun best doen om te drinken, maar bij flesvoeding niet. De stroom is moeilijk te onderbreken. Help je baby door een speen met een klein gaatje te kiezen en voedt je baby zittend terwijl hij tegen je aan hangt. Zo kan je baby zelf beginnen en stoppen met drinken en leert hij zijn eigen honger en gevoel van verzadiging kennen.
  • Warm maar kleine beetjes voeding per keer op. Extra voeding is zo gemaakt en zo hoef je weinig voeding weg te gooien.
  • Kijk eens naar de groeicurve van de WHO in plaats van de groeicurve van het consultatiebureau. Deze groeicurve geeft aan hoe een kind die borstvoeding krijgt zou moeten groeien. Een baby die kunstvoeding krijgt op verzoek, zou ongeveer hetzelfde moeten groeien.

Geef/gaf jij borstvoeding of kunstvoeding? En voedde jij op verzoek of aan de hand van een schema?

Wil je meer lezen over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen? Pedagoog Femke schrijft elke werkdag een nieuw artikel voor haar blog Online opvoeden.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Femke, 22 en pedagoog.

Op mijn eigen site, Online opvoeden, schrijf ik interessante blogs over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen. Daarnaast kunnen ouders bij Online opvoeden terecht voor antwoord op individuele opvoedvragen. Eens in de zoveel tijd zal ik op BabyBytes artikelen schrijven over opvoedingsgerelateerde zaken. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50