Even over de vraag: ‘Ben je zwanger?’ 

Even over de vraag: ‘Ben je zwanger?’ 

Krijg jij de vraag of je zwanger bent ook weleens? Deze vraag wordt eigenlijk veel te makkelijk gesteld. Want waar haalt iemand het lef vandaan om deze vraag te stellen? Misschien ben je er nog niet klaar voor om het te vertellen, of (nog gênanter) ben je helemaal niet zwanger. En hoe moet je reageren op deze vraag als je er nog niet klaar voor bent om hier antwoord op te geven? 

Er zijn eigenlijk geen situaties waarin je kan vragen aan een vrouw of ze zwanger is. Als het aan je wordt gevraagd, word je bijna gedwongen om te liegen terwijl je dat misschien liever niet doet. Als jij er nog niet klaar voor bent om dit te vertellen dan hoeft dat ook helemaal niet. Daarbij kan de vraag “Ben je zwanger?” ook voor onzekerheid zorgen. Misschien heeft iemand wel een wat zichtbaarder of opgeblazen buikje. De vrouw gaat zich hier nu niet beter door voelen. 

Gevoelig 

Deze vraag heeft ook een gevoelig randje. Er zijn veel vrouwen die zwanger proberen te worden maar waarbij dit niet lukt. Als je kinderwens groot is en moeite hebt met zwanger raken, hoe zuur is het als je dan deze vraag krijgt is. Het is bijvoorbeeld niet altijd het juiste moment om te vertellen dat je al maanden bezig bent met het proberen om zwanger te worden. Daarbij hebben een op de tien vrouwen een miskraam gehad, en zitten ook niet te wachten op deze beladen vraag.  

Hoe kun je reageren? 

Het is niet gek als je even niet weet wat je moet antwoorden als je de vraag of je zwanger bent krijgt. Wat je zou kunnen antwoorden op zo’n vraag ligt helemaal aan jezelf, maar hier zijn wel een paar ideeën om makkelijker met deze vraag om te gaan.   

  • Je zou de vraag terug kunnen kaatsen: “Zie ik er zwanger uit?” Nu moet degene goed bedenken wat hij gaat zeggen 
  • Vraag of diegene de vraag wil herhalen, en doe dit een aantal keer. Op een gegeven moment moet het kwartje wel vallen toch? 
  • Probeer de vraag te negeren of over een anders onderwerp te beginnen 
  • Als je meer geduld hebt, kan je ook aangeven dat deze vraag niet gepast is om te stellen en dat het voor veel vrouwen erg gevoelig ligt. Hopelijk leert de vraagsteller hier iets van. 

  

Wat zijn jullie ervaringen met deze vraag? 

Lees ook:

Wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad
Onderzoek: 1 op de 6 mensen kampt met vruchtbaarheidsproblemen

Bron: MetoWe

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50