Eva's dilemma: 'Mijn verloofde wil geen kinderen. En nu?'

Eva

Op BabyBytes schrijven we dagelijks over zwangerschappen, baby’s en peuters. Ook komen artikelen over een kinderwens regelmatig voorbij. Bovendien schrijven we wel eens over wat er gebeurt als die kinderwens soms onvervuld blijft.

Bij Eva (31) blijft die kinderwens misschien wel onvervuld. Haar verloofde wil namelijk geen kinderen.

“We waren 21 toen we elkaar ontmoetten tijdens een vakantie op Mallorca. ‘Zo’n vakantieliefde houdt nooit stand!’ zei iedereen. Maar dat hield het in ons geval wel. De eerste jaren onderhielden we een lange afstandsrelatie, aangezien hij in het zuiden- en ik in het noorden van het land woonde.

Op mijn 24ste besloten we de grote stap te wagen. We zochten een huis in zijn woonplaats, waar ik - na mijn studie - ook een baan had gevonden. Al snel kochten we ons eerste huis en voelde alles goed. We reisden veel, hadden een grote vriendengroep waarmee we het ene festival na het andere afliepen, gingen drie keer per week uit eten en maakten gretig gebruik van ons bioscoopabonnement.”

Klapperende eierstokken

Alles was goed. Tot Eva’s kinderwens op kwam spelen: “Ik was 28 toen ik last kreeg van rammelende eierstokken. Mijn beste vriendin kondigde aan dat ze zwanger was en op dat moment wist ik het zeker: ik wilde ook! Tom en ik hadden het al vaker over kinderen gehad en tot dat moment was zijn reactie hetzelfde geweest: ‘Daar hebben we het ooit nog wel over’. Maar ‘ooit’ was ‘nu’ geworden, voor mij. Ik wilde de pil uit huis doen en ervoor gaan. Tom was er nog niet aan toe, zei hij. Dus ik onderdrukte mijn verlangen en we genoten van ons leven zoals we het kenden. Vanaf de zijlijn kreeg ik elke stap van de zwangerschap van mijn vriendin mee en dat was fantastisch.”

De volgende stap

Tijdens een romantisch weekendje weg, twee jaar later, stelde Tom De Grote Vraag: “Afgelopen zomer waren we in Disneyland Parijs. Tijdens de lichtshow die iedere avond plaatsvond, ging hij opeens op zijn knieën. Een fantastisch lieve speech volgde en ik zei dolgelukkig ‘ja’. Iedereen om ons heen klapte en we werden gefeliciteerd. Het was een prachtig moment. Toen we later op de avond eenmaal terug waren op de hotelkamer, werd het toch iets minder romantisch…”

Moeilijke vraag

“Ik wilde namelijk nogmaals van Tom weten wat zijn kijk op een kinderwens in de toekomst was. Mijn beste vriendin was ondertussen zwanger van haar tweede en mijn eierstokken klapperden bijna mijn onderbuik uit. Hij zei dat hij eigenlijk steeds zekerder van zijn zaak werd, dat hij nooit vader wilde worden. Hij genoot heel erg van zijn - van ons - vrije leven en wilde dat niet opgeven. Hij is altijd al erg introvert geweest en graag op zichzelf. We doen leuke dingen samen en met vrienden, maar Tom vindt zichzelf te egoïstisch om voor een ander te zorgen.”

“En toen stond ik daar. Te huilen onder de douche van onze hotelkamer in Parijs. Ik was zojuist ten huwelijk gevraagd door de liefde van mijn leven, maar ik wist opeens niet of die bruiloft er ooit zou komen. Als Tom geen kinderen zou willen - écht niet - dan denk ik niet dat onze relatie een toekomst heeft. Ik weet namelijk heel zeker dat ik wel kinderen wil.”

En nu?

“We hebben sindsdien een hoop goede gesprekken gehad, maar we zijn er nog niet uit. Op mijn verzoek hebben we nog geen trouwdatum gepland, want ik wil eerst op een rijtje hoe onze toekomst er met betrekking tot eventuele kinderen uit gaat zien. Op dit moment twijfel ik heel erg in hoeverre Tom en ik nog bij elkaar kunnen blijven en ik merk dat dat een enorme stempel drukt op mijn gevoel voor hem. Ik heb zelfs niet eens meer zin om me met voorbereidingen voor de bruiloft bezig te houden. Dit is zo’n essentieel deel van mijn leven, daar kan ik geen compromis op maken. Maar wat moet ik dan? Hoe moet ik kiezen tussen mijn Grote Liefde en mijn Grote Wens?”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (33) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50