Ernstige infectie van het RS-virus met twee vaccins te voorkomen

Ernstige infectie van het RS-virus met twee vaccins te voorkomen
  • in Baby
  • 0
  • 689
  • 06/04/2023

Een ernstige infectie met het RS-virus kan worden voorkomen met twee vaccins. Dit blijkt uit onderzoeken van de Nederlandse kinderarts-infectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht. Het nieuws wordt als een doorbraak gezien in de strijd tegen het RS-virus.

De onderzoeken zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Lancet Infectious Diseases en New England Journal of Medicine. 

Tweede doodsoorzaak wereldwijd 

Het RS-virus is wereldwijd de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen, na malaria. In Nederland is het zeldzaam dat kinderen aan het RS-virsu overlijden. Toch belanden er jaarlijks zo'n 150 tot 200 baby's op de intensive care. Onderzoekers aan het UMC Utrecht spreken volgens NOS.nl over een keerpunt. 

Vaccins 

Het gaat om twee vaccins. Het eerste vaccin kan de zwangere vrouw krijgen, waardoor de baby via de placenta antistoffen krijgen. Zo is de baby de eerste drie maanden goed beschermd tegen het virus. 

Het tweede vaccin is voor de baby. Volgens Bont zijn beide vaccins zeer veilig en zijn ernstige bijwerkingen niet bekend. “Elk vaccin heeft bijwerkingen – denk aan roodheid op de plek van de injectie – maar bij het zwangerenvaccin kun je echt zeggen dat er sprake is van een veilige immunisatie. En het babyvaccin is zo mogelijk nog veiliger.” 

Eerste levensjaar 

Volgens de onderzoeker zijn de vaccins voor 80 procent werkzaam. “Het zal dus nog altijd voorkomen. Voorbij het eerste levensjaar leidt het nog steeds tot ziekte, dus het zal blijven rondgaan, maar dit is wel een oplossing voor dat eerste levensjaar waarin het virus zo gevaarlijk kan zijn”, zegt hij in het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’.

Lees ook:

Het RS-virus: gevaarlijker dan je misschien denkt

Bron: NOS.nl 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50