'Er zijn teveel leerlingen met een dyslexieverklaring'

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs stellen dinsdag dat het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring inmiddels 'zorgelijk' is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aantal leerlingen met een dergelijke verklaring al jarenlang aan het stijgen is. Kinderen (en volwassenen) met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven. 

Volgens de bewindslieden is het aan te nemen dat het mogelijk is dat een aantal van deze leerlingen met dyslexieverklaring die ten onrechte heeft gekregen. Het is dan ook zaak om goed uit te zoeken of alle verklaringen terecht zijn uitgegeven. 

Internationaal onderzoek 

Uit internationaal onderzoek blijkt namelijk dat zo'n 10 procent van de leerlingen last heeft van lees- en spellingsproblemen die niet op te lossen zijn. Uit (beperkt) onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd, blijkt echter dat percentages tussen de 10 en 20 procent aannemelijk zijn.

Het is belangrijk om deze cijfers terug te dringen, als kinderen een dyslexieverklaring ten onrechte hebben gekregen. Met een dergelijke verklaring op zak kunnen kinderen en studenten namelijk extra tijd krijgen voor toetsen en tentamens en worden zij tegemoet gekomen in bepaalde kosten. 

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker kondigen meer onderzoek naar deze hoge percentages dyslexieverklaringen aan. Ook willen zij meer voorlichting geven aan scholen over effectievere aanpak om lees- en spellingsproblemen te voorkomen.

Heeft jouw kind moeite met lezen en spellen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50