En de populairste kindernamen van 2015 zijn…

En de populairste kindernamen van 2015 zijn…
  • in Baby
  • 1
  • 8748
  • 19/01/2016

Heb je jouw baby die vorig jaar geboren is Liam of Emma genoemd? Dan is de kans groot dat hij of zij een naamgenoot treft op de BSO of op school: Liam en Emma zijn namelijk de meest gekozen kindernamen in 2015! Dit blijkt uit de gegevens van de Sociale Verzekeringbank (SVB) die dit bekend heeft gemaakt. In 2014 waren Daan en Sophie nog de populairste babynamen. 
 
De naam Liam werd in 2015 aan 720 jongens gegeven. Ook Sem (696 keer) en Lucas (689) zijn namen die vaak zijn ingeschreven bij de afdeling burgerzaken. De top drie populaire jongensnamen verschilt volledig met die van 2014. Toen waren Daan (751), Bram (727) en Milan (700) nog de meest gegeven namen.

Bij de meisjes veranderde met name de volgorde in de top drie. In 2014 was Sophie met 836 keer nog de populairste meisjesnaam, maar zij daalde vorig jaar met 678 vernoemingen twee plekken. Emma (793) en Julia (687) haalden haar in en staan nu op plek één en twee. 

Geboortes
De SVB maakt jaarlijks een overzicht van alle namen die ouders aan hun kinderen geven. Vorig jaar werden 168.593 kinderen geboren, waarvan 86.412 jongetjes en 82.181 meisjes. Voor jongens werden 11.686 unieke namen bedacht, bij de meisjes waren dat er 13.259.

De langste namen
De langste babynaam telt 25 karakters en is voor het meisje met de naam Indianola-Clara-Elizabeth. Ook Devyntreashure-Jahaily en X'Jeàneyshá-Treángelys (serieus?) behoren tot de top drie langste kindernamen van vorig jaar. Bij de jongetjes was Jeanson-Markanthony de langste naam.

Sinds 2010 is het een trend om korte, eenvoudige namen te geven. De namen worden sindsdien dan ook elk jaar iets korter. Ook het vernoemen van kinderen naar karakters uit films (Frozen's Elsa) of series (Game of Thrones' Aria) gebeurt regelmatig. Maar er staan meer bijzondere namen in de lijst. Zo zijn er vorig jaar meisjes geboren die Alien, Blessing-VirginYah en D-gently heten. Ook zijn er het afgelopen jaar ouders geweest die hun zoontjes Dodge, Eagle en Messi hebben genoemd.

Hoe heb jij je kindje vernoemd vorig jaar? Wat vind jij van de populairste namen van vorig jaar?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50