Help, mijn man is vader!

Help, mijn man is vader!
  • in Moeder
  • 6
  • 6189
  • 19/07/2016

Je herkent dit beeld vast van tv of sociale media: de blije vader die zijn kindje stevig in zijn armen houdt en er de hele dag mee rondsjouwt door het huis. Niks is hem te veel. Ondertussen geeft hij de baby een flesje zodat mama even kan dutten en als kers op de taart gaat hij ook nog boodschappen doen met de baby in de draagzak. Mooi plaatje, toch?

Helaas is dit niet voor elke moeder realiteit. Sommige moeders hebben vaders in huis die niet zo vaak thuis zijn door hun drukke baan. Andere moeders hebben zelfs helemaal geen vaderfiguur in beeld en doen echt alles helemaal zelf.

Als hij niks doet
Er zijn vaders die zich vol toewijding op het vaderschap storten. Die de moeders bij alles ondersteunen. Niks is hen te veel. Ze koken, doen de was en doen na hun drukke werkdag de baby nog even in bad. Maar wat als dit niet zo is? Wat als de vader tijdens de kraamweek nog wel te porren was voor het verschonen van een luier, maar zodra de kraamzorg de deur achter zich dicht heeft getrokken denkt: zo, dit kan je nu wel zelf hè? Succes ermee! Ik ga even wat voor mezelf doen. Adieu! Ja, dit gebeurt echt. Ik hoor regelmatig dit soort verhalen en moeders zitten met hun handen in het haar. Want wat moet je met zo’n vader die niks wil doen?

Communiceren
Mijn tip is: ga de dialoog aan. Communicatie is ontzettend belangrijk in een relatie! Zeg hoe je je voelt als jij alles in je eentje moet doen en hij er amper voor jullie is. Vertel wat het met je doet en welke emoties je hierbij voelt. Je kwetsbaar opstellen klinkt misschien heel eng, maar in een relatie is dit essentieel. Je babydaddy kan aan de buitenkant niet zien, wat er zich in jouw hoofd allemaal afspeelt. En hoe duidelijk het voor jou ook mag zijn, dat is het voor een man vaak niet. Echt niet. Het lijkt voor jou als moeder soms wel of de vaders oogkleppen ophebben. Is dit wel echt zo?

Vaak is het een kwestie van verschil van denken en communiceren. Een voorbeeld: waar vrouwen na een huilbui gewoon lekker geknuffeld willen worden en getroost, gaan de mannen vaak met praktische ideeën aan de gang. Iets waar de vrouwen dan helemaal niet op zitten te wachten, die willen gewoon gehoord worden en getroost met lieve woorden. Zo zijn er nog veel meer andere voorbeelden die ik je zou kunnen geven. Mannen en vrouwen denken en voelen nou eenmaal op een andere manier. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel en gelukkig zijn niet alle vaders zo. 

Hoe gaat jouw partner met het vaderschap om?

Lees ook de vorige artikelen van Tilda!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50