Een snackmomentje: gezonde tussendoortjes voor baby's en peuters

Een snackmomentje: gezonde tussendoortjes voor baby
  • in Voeding
  • 0
  • 663
  • 03/04/2024

Snackmomentjes voor je baby of je peuter zijn heel belangrijk. Maar wat zijn nu gezonde keuzes die je kunt maken in de supermarkt en hoe maak je een zelfgemaakt tussendoortje extra leuk? Voedingscoach Roos geeft advies!

Snackmomentjes belangrijk onderdeel voeding

Tussendoortjes zijn een belangrijk onderdeel van de voeding van baby's en peuters. Baby’s en peuters hebben kleine maagjes, maar wel een grote energiebehoefte. Drie maaltijden op de dag voldoen dan vaak niet om de hele dag energiek en tevreden door te komen. Tussendoortjes kunnen een redding zijn in verschillende situaties. Of je nu onderweg bent, je kleintje een beetje extra energie nodig heeft tussen maaltijden door, of als je merkt dat ze kieskeurig zijn tijdens de hoofdmaaltijden, een gezond tussendoortje kan helpen om honger te stillen en voedingsstoffen aan te vullen. Echter, met zoveel opties in de supermarkt en thuis, kan het lastig zijn om te weten welke tussendoortjes het beste zijn voor de kleintjes.

Hoe kies je in de supermarkt een gezond tussendoortje?

Wanneer je door de gangpaden van de supermarkt loopt, is het verleidelijk om te grijpen naar verpakte tussendoortjes met aantrekkelijke verpakkingen en beloftes. Door de teksten op verpakkingen kun je soms het gevoel hebben dat je kindje niet zonder kan. Maar zeker niet alle tussendoortjes uit de supermarkt zijn een goede keuze helaas. Ik help je graag op weg met het maken van een gezonde keuze.

Op elke verpakking van een kant en klaar tussendoortje kun je vinden wat er precies in het product zit. De drie belangrijkste dingen waar je op kunt letten als je een gezond tussendoortje wilt kopen zijn:

1. Zout

Dit wil je zo min mogelijk in het product hebben zitten. Bij baby’s zelfs helemaal geen zout.

2. Suiker

Aan veel tussendoortjes is suiker of een vorm van suiker toegevoegd. Dit wordt ook vaak gedaan onder een schuilnaam, zoals glucosestroop, dextrose of glucose-fructosestroop. Suiker is niet goed voor de gezondheid van je kindje. Bovendien is het ook niet goed voor de smaakontwikkeling van jouw baby of peuter. Als je al vroeg went aan zoet en suiker, dan zal dit later in het leven ook de voorkeur hebben. 

3. Vezels

Deze zijn juist wel goed voor de gezondheid van je kindje, en dit wil j dus wel graag terugzien in een tussendoortje. Een tussendoortje zal ook beter vullen als er vezels inzitten.

Geef de voorkeur aan natuurlijke en onbewerkte opties, zoals vers fruit, groenten, volkoren crackers, en yoghurt zonder toegevoegde suikers. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen en kunnen dus een aanvulling op de maaltijden zijn. 

Zelf aan de slag!

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag in de keuken! Je weet dan precies wat jouw tussendoortje bevat aan ingrediënten. Als je voor je peuter een tussendoortje maakt, is het leuk om aandacht te schenken aan hoe het eruit ziet. Een peuter zal bijvoorbeeld heel blij worden van een dierengezichtje van fruit op een rijstwafel of smoothie. Vaak hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om het er extra leuk uit te laten zien! Ook samen met je peuter een tussendoortje maken kan een hele leuke manier zijn om je peuter te leren over eten en quality time te hebben samen. Kies voor pure, onbewerkte ingrediënten die voedzaam zijn als basis voor het tussendoortje.

Recept babypuffs

Ik deel graag een tof recept voor gezonde, zelfgemaakte babypuffs met je, tussendoortje! Deze vind je hier!

Lees ook:

Leren eten met fruithapjes: voedingsdeskundige Roos heeft tips
Dít is de kracht van zelfgemaakte babyvoeding

Beeld: Canva, free

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50