Een opvoeding met zo min mogelijk schermtijd, hoe doe je dat?

Een opvoeding met zo min mogelijk schermtijd, hoe doe je dat?

Het is zo makkelijk, de kinderen even voor de tv of Ipad zetten om ze bezig te houden. Ik betrap mezelf er af en toe op dat ik mijn dochter van 1 jaar wel eens ‘Word Party’ laat kijken op Netflix omdat ze anders aan mijn been hangt tijdens het koken. Hoe beperk je schermtijd tot een minimum?

Verminder je eigen schermtijd

De eerste stap naar minder schermtijd bij kinderen is natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Als jij vaak op je telefoon zit of voor de tv hangt terwijl de kinderen spelen, kun je moeilijk zeggen dat zij het niet mogen. Helaas, je moet er zelf ook aan geloven dus!

Speel podcasts of liedjes

Een goed alternatief voor video vermaak is het beluisteren van leuke kinderpodcasts met een verhaal of kinderliedjes. Ik weet nog dat ik vroeger een cassettebandje in het auto had van Alfred J. Kwak, het is nu een jeugdsentiment.

Ga dagelijks even naar buiten

In bijna iedere woonwijk is wel een speeltuin te vinden, waar de kinderen zich even kunnen vermaken. Frisse lucht is voor jezelf ook goed, dus een win-win-situatie.

Schakel hulp in

Heb je veel klusjes die er thuis moeten gebeuren of werk je thuis terwijl de kinderen er zijn? En zijn dit de momenten dat je de kids voor het scherm zet? Denk er eens over na om hulp in te schakelen. Een oppas kan de kinderen bezig houden terwijl jij werkt. Of een huishoudster kan de klusjes doen.

Plan een voorleesuurtje

Hoe druk je het ook hebt, calculeer een voorleesuurtje in je schema. Ze zullen het fantastisch vinden en zo houdt je ze weer een uurtje van het scherm af.

Installeer screen time apps en sleep time op je tv

Er bestaan allerlei apps waarmee je telefoons na een bepaalde tijd kunt blokkeren en ook kunt reguleren welke apps er überhaupt bekeken kunnen worden. Super handig!

Hoe vaak zit jullie kind gemiddeld achter een scherm?

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • MaaikeT2

  Of de tv de deur uit. Wij hebben al 20 jaar geen tv. Wel mogen ze soms dvd's kijken op een draagbare dvdspeler (zo een voor in de auto). Omdat we zo weinig kijken, is de aantrekkingskracht wel groter. Vooral bij anderen: "Mag de tv aan?"

  Wanneer ik een keer ziek ben, mogen ze wel langer kijken zodat ik kan slapen. (Alleenstaand.) Dat werkt dan goed, omdat het zo weinig mag. Laptops, tablets ed hebben ze weinig toegang toe.

  Zelf spelen en je vermaken vind ik belangrijker.

 • MamaJL

  Ben ook niet te streng voor jezelf. Als ze de hele week nog geen scherm gezien hebben, dan kun je heus wel een filmavond met ze doen, zelfs al overschrijden ze de dagelijkse tijd dan ruimschoots.

  En ben je altijd bewust van wat ze kijken. De tv aanzetten (of een iPad) zou geen doel op zich moeten zijn.

  Hier nu de oudste in groep 5. Schermtijd is direct verdrievoudigd, zoveel werken ze op de computer. Maar ja, hoort ook wel weer bij deze tijd. Dan thuis de aparten maar wat minder aan.

Populaire topics

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50