Een opvoeding met zo min mogelijk schermtijd, hoe doe je dat?

Een opvoeding met zo min mogelijk schermtijd, hoe doe je dat?

Het is zo makkelijk, de kinderen even voor de tv of Ipad zetten om ze bezig te houden. Ik betrap mezelf er af en toe op dat ik mijn dochter van 1 jaar wel eens ‘Word Party’ laat kijken op Netflix omdat ze anders aan mijn been hangt tijdens het koken. Hoe beperk je schermtijd tot een minimum?

Verminder je eigen schermtijd

De eerste stap naar minder schermtijd bij kinderen is natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Als jij vaak op je telefoon zit of voor de tv hangt terwijl de kinderen spelen, kun je moeilijk zeggen dat zij het niet mogen. Helaas, je moet er zelf ook aan geloven dus!

Speel podcasts of liedjes

Een goed alternatief voor video vermaak is het beluisteren van leuke kinderpodcasts met een verhaal of kinderliedjes. Ik weet nog dat ik vroeger een cassettebandje in het auto had van Alfred J. Kwak, het is nu een jeugdsentiment.

Ga dagelijks even naar buiten

In bijna iedere woonwijk is wel een speeltuin te vinden, waar de kinderen zich even kunnen vermaken. Frisse lucht is voor jezelf ook goed, dus een win-win-situatie.

Schakel hulp in

Heb je veel klusjes die er thuis moeten gebeuren of werk je thuis terwijl de kinderen er zijn? En zijn dit de momenten dat je de kids voor het scherm zet? Denk er eens over na om hulp in te schakelen. Een oppas kan de kinderen bezig houden terwijl jij werkt. Of een huishoudster kan de klusjes doen.

Plan een voorleesuurtje

Hoe druk je het ook hebt, calculeer een voorleesuurtje in je schema. Ze zullen het fantastisch vinden en zo houdt je ze weer een uurtje van het scherm af.

Installeer screen time apps en sleep time op je tv

Er bestaan allerlei apps waarmee je telefoons na een bepaalde tijd kunt blokkeren en ook kunt reguleren welke apps er überhaupt bekeken kunnen worden. Super handig!

Hoe vaak zit jullie kind gemiddeld achter een scherm?

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Droppie 2010

    Bij ons staat de tv standaard op radio.

    In weekend of met ziek zijn gaan de tv nog wel eens aan voor onze oudste.

    Heb door de weeks baby tv aan voor de jongste dat is dan alleen smorgens of als die zich niet goed voelt en een hang dag heb.

    Verder kunnen ze lkker gaan spelen en staan dan de tv vaak op radio.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50