Een op de tien ervaart bevalling als traumatisch

Een op de tien ervaart bevalling als traumatisch

Elke vrouw heeft haar eigen verhaal over haar bevalling. Voor niemand is het hetzelfde. Voor de een was het de mooiste dag van haar leven, maar een op de tien vrouwen heeft de bevalling als een traumatisch ervaren. Een tot drie procent houdt er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.

Uit onderzoek van gynaecoloog Stramrood van het UMC Groningen onder 2.000 vrouwen, kwam naar voren dat tien procent van de vrouwen een bevalling als alles behalve  een roze wolk heeft ervaren. Bij een tot drie procent gaat het zelfs zo ver dat ze er een posttraumatische stressstoornis aan heeft overgehouden. Volgens Stramrood is dit een relatief onbekend fenomeen waar pas de laatste twintig jaar aandacht voor is. PTSS is een stoornis die ontstaat na een traumatische gebeurtenis. De verwerking van deze gebeurtenis gaat niet goed waardoor er fysieke en mentale klachten kunnen ontstaan. Volgens de gynaecologe krijgen deze vrouwen door deze ervaring ook angstklachten, meldt het AD.nl.

Lees ook:
Lezeressen vertellen: 'Zo voelde het om te bevallen'

Gevolgen PTSS

Vrouwen met PTSS na een bevalling kunnen minder lang borstvoeding geven, ook is de kans op relatieproblemen groter, is er een grotere kans op problemen in de moeder-kind-hechting en kunnen vrouwen een angst ontwikkelen voor een volgende bevalling.

Advies

Stramrood adviseert dat er tijdens een bevalling beter moet worden gecommuniceerd. Meer uitleg en beter ondersteuning door de verloskundige of gynaecoloog is volgens haar erg belangrijk. Zo krijgt de vrouw meer het gevoel dat ze de regie in eigen handen houdt.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • JTI-GL

    De laatste bevalling ook zeker als traumatisch ervaren, maar nu een aantal maanden verder kan ik het steeds beter een plekje geven, de herinnering vervaagt iets, alhoewel als ik aan sommige momenten denk kan ik het nog weer die angst ervaren en denk ik daar liever niet aan. Ik vind ook dat er beter gecommuniceerd moet worden en ook maar je wensen moeten worden geluisterd (indien mogelijk) ik vond het ook vooral vervelend op het moment dat ik een ruggenprik vroeg ( en dan doe ik als ik echt geen andere uit weg meer zie) dat ze toen steeds probeerde om het uit mn hoofd te praten. Ga eerst maar even lekker douchen, joh, het is je vierde, ze is er straks zomaar.. Uhh, niet en dat kan ik weten, want mn bevallingen duren altijd iets langer. Ik dacht op een gegeven moment echt, ik zeg toch dat ik een gewoon een ruggenprik wil?? Pfff...

  • AshleyJessy

    Alleen in NL doen ze zo lastig met pijn bestrijding, andere landen is het bijna standaard, word het aangeboden alsof het een paracetamol is. Gedoe ook altijd!

    Nou waren mijn bevallingen top, maar als ik sommigen erover hoor . Drama!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50