Drie keer per week vis tijdens zwangerschap ‘verhoogt kans op obesitas bij kind'

Drie keer per week vis tijdens zwangerschap ‘verhoogt kans op obesitas bij kind

Geen filet americain, oké. Geen carpaccio, vooruit. Geen alcohol, prima. Maar het lijkt wel of zwangere vrouwen tegenwoordig niks meer mogen. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het eten van te veel vis tijdens de zwangerschap de kans vergroot op de geboorte van een zwaarlijvig kind.

Als je als zwangere vrouw meer dan drie keer per week vis eet, vergroot dit de kans op een kind met overgewicht met maar liefst 22%. Wetenschappers denken dat deze uitkomst kan worden gekoppeld aan verontreinigende stoffen in vis, die hormonale effecten kunnen hebben - hoewel ze toegeven dat dit speculatie is. De studie verzamelde gegevens van 26.184 zwangere vrouwen en hun kinderen in Europa en de Verenigde Staten. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

Consumptie beperken
Andrew Whitelaw, hoogleraar Neonatale Geneeskunde aan de Universiteit van Bristol, zegt: ‘Terwijl het eten van vis in het algemeen gezond is vanwege de eiwitten en waardevolle omega-3-vetzuren, is er nu de vraag hoeveel schade dit brengt vanwege de verontreinigde stoffen. Zwangere vrouwen worden aangemoedigd om wat vis te eten, maar we waarschuwen nu om de consumptie van vis te beperken tot drie keer per week, in het bijzonder zalm. Ander eerder laboratoriumonderzoek heeft gesuggereerd dat het voeren van muizen met zalm met organische polluenten, diabetes type 2 kan veroorzaken.’

Van de onderzochte kinderen hadden 3476 (15,2%) overgewicht of obesitas op de leeftijd van vier tot zes jaar. Hoge visconsumptie verhoogt het risico op een kind met overgewicht of obesitas op 4-jarige leeftijd met 14% en op 6-jarige leeftijd met 22%. De effecten tijdens het onderzoek waren over het algemeen hoger bij meisjes dan bij jongens, rapporteerden de onderzoekers in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

Voorzichtig interpreteren
Andere deskundigen vinden dat deze resultaten wat voorzichtiger geïnterpreteerd moeten worden. Voedingsdeskundige Professor Tom Sanders, van King's College in Londen, zegt: ‘De voeding van baby’s in het eerste jaar van het leven is de grootste factor die van invloed is op de snelheid van de groei van de baby.’

Wat vind jij van dit onderzoek? Ga jij hier rekening mee houden?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50