Doe jij het: voeden op verzoek?

Doe jij het: voeden op verzoek?
  • in Voeding
  • 4
  • 3455
  • 06/06/2018

"Voed je op verzoek?" Het was een vraag van een medemoeder met wie ik een gesprekje had over mijn babydochter. Vol automatisch antwoordde ik "ja". Toen ik later weer aan het gesprek terug dacht moest ik toch weer nadenken over deze vraag. Voed ik op verzoek? Ja natuurlijk, toch? Ja echt wel, geloof ik, ongeveer.

Dit is mijn derde kind dat ik borstvoeding geef en in mijn hoofd is het 'borstvoeding' = 'voeden op verzoek'. Bij de oudste twee hoefde ik geen rekening te houden met vaste tijden. Ik kon helemaal meegaan in het ritme van de baby. In de tijd dat de tweede een baby was en de oudste een dreumes kon ik wachten tot ze allebei geslapen hadden, hun maagjes vol en hun luier leeg voor ik weg ging. Soms was dat moment in de loop van de ochtend en soms had ik pas ergens in de middag de tijd gevonden om op stap te gaan. Het was één en al 'go with the flow'.

Lees ook de vorige blog van Geke:
Zomer met de kids. Herken je dit?

Militaire operatie

Inmiddels is het een stuk minder 'go with the flow'. De ochtenden hebben nu meer weg van een militaire operatie. Ik ben allang blij als de jongens en ik om 07:30 hebben ontbeten en rond 07:45 begin ik als een heuse commandant bevelen uit te delen: "Jij mag je schoenen aan doen, jij mag eerst plassen. Waar is je jas? Jongens hier komen, tanden poetsen en haren doen! Schat, je hebt je schoenen aan de verkeerde voeten gedaan. Nee, je moet je eigen schoenen aan doen, niet die van mij! Doe je jas maar aan, en jij ook. En niet met je vingers in het mondje van je zusje!"

Zusje

O ja, dat zusje. Ik kijk op de klok, vraag me af hoe laat ze voeding gehad heeft en of ze het daarmee redt, totdat ik weer thuis ben van school. Vaak is mijn inschatting dat dit niet het geval is. Dus ga ik nog gauw zitten om haar een slokje te geven in de hoop dat ze onderweg nog even haar oogjes dicht doet. De theorie is dat ik om 08:15 de deur uit ben om de oudste twee naar school te brengen. In de praktijk is deze tijd variërend tussen 08:05 en 08:30, afhankelijk van het aantal poepincidenten, wel of geen ruzies, of alle spullen op de juiste plek liggen en of mijn dochtertje dus wel of niet gevoed moet worden vlak voor vertrek.

Ritme

De middagen zijn wat minder druk, maar toch kijk ik een uur of twee voordat ik de jongens weer op moet halen op de klok: hoe laat heb ik haar gevoed, hoe lang denk ik dat ze met die voeding kan doen en is het niet verstandig om haar wat eerder of later te voeden? En naast de ritjes naar school zijn er nog de ritjes naar zwemles, een winkel, een vriendin…

Gelukkig voor dochterlief zijn er ook rustige momenten waarop ik wel haar ritme kan volgen. En eerlijk is eerlijk, daar maakt ze dan ook meestal dankbaar gebruik van.

Dus op de vraag of ik voed op verzoek is mijn antwoord: "ja hoor, soms op haar verzoek en soms op mijn verzoek".

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Geke is getrouwd en een vrolijke moeder van twee zoons (2012 en 2014) en een dochter (2018). Door haar beroep als medisch analist bekijkt ze haar rol als moeder ook door een analytische bril. In haar vrije tijd schrijft ze graag over de alledaagse (on)geregeldheden die ze als moeder tegenkomt. Neem ook eens een kijkje op haar eigen site Nietvolgensboekje.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50